VERENIGING EIGEN HUIS

Eigen Huis: 'Plan Bos' helpt starters niet

Vereniging Eigen Huis: 'Plan Bos' gaat starters niet helpen

Vereniging Eigen Huis is van mening dat het plan van Wouter Bos om starters op de woningmarkt aan een eigen huis te helpen in de praktijk niet zal werken. Bovendien heeft de vereniging grote bezwaren tegen wijzigingen in de systematiek van de hypotheekrente-aftrek, waardoor dit instrument ter bevordering van het eigen woningbezit een speelbal dreigt te worden van politiek opportunisme.

Wouter Bos (kandidaat-lijsttrekker van de PvdA) heeft een plan gelanceerd om mensen met lagere inkomens aan een eigen huis te helpen door hen een hypotheekrenteaftrek van 52% te geven. Deze koopstarters krijgen hierdoor een hogere leencapaciteit, waardoor ook zij een woning zouden kunnen kopen. Het aanbod van woningen voor starters is echter schaars door de ingezakte nieuwbouwproductie en de stagnatie in de verkoop van huurwoningen. De vraag naar deze woningen zal door het voorgestelde plan sterk stijgen en daarmee zullen ook de prijzen van deze woningen omhoog schieten. De starters die nu niet kunnen kopen, kunnen dat dan na korte tijd opnieuw niet. Bovendien is het plan volstrekt onduidelijk over de duur van de extra fiscale bevoordeling. Met als gevolg onzekerheid over de betaalbaarheid van de toekomstige woonlasten. Hét middel om lagere inkomens aan een koopwoning te helpen is het drastisch opvoeren van de nieuwbouwproductie gericht op doorstroming, als mede het stevig stimuleren van verkoop van huurwoningen met korting. Het plan Bos ontbreekt het aan concrete voorstellen om dit te realiseren.

De vereniging is verbolgen over het feit dat de hypotheekrenteaftrek een speelbal in de politieke arena dreigt te worden. Na rentebeperkende voorstellen van Groen Links en de SP heeft nu Wouter Bos een duit in het zakje gedaan en heeft ook Jeltje van Nieuwenhoven aangekondigd binnenkort met eigen voorstellen over beperking van de rente-aftrek te komen.
Juist nu de woningmarkt tekenen van verzwakking vertoont, kan twijfel over de houdbaarheid van de hypotheekrente-aftrek funeste gevolgen hebben.

Zo neemt de leencapaciteit van bijvoorbeeld alleenverdieners in het midden- en hogere segment als gevolg van de 'Bosmaatregel' met 10% af. Dit heeft tot gevolg dat de belangstelling voor duurdere woningen zal afnemen. De Vereniging Eigen Huis vreest daardoor voor kwaliteitsverlies in de duurdere nieuwbouw, omdat ontwikkelaars de bouwkwaliteit zullen aanpassen aan de dalende koopkracht.


---