Rijksuniversiteit Groningen

24 okt 2002

Nummer 136 24 oktober 2002

Programma voor vrouwelijke onderzoekers

Faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen start Rosalind Franklin Fellowships

Noot voor de pers:

Met ingang van 1 januari 2003 start de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen een stimuleringsprogramma voor bijzonder talentvolle vrouwelijke onderzoekers in de biologie, farmacie, informatica, natuurkunde, scheikunde, sterrenkunde en wiskunde of aanverwante wetenschapsgebieden. Het programma is genoemd naar de Britse wetenschapper Rosalind Franklin. Zij heeft in de jaren vijftig baanbrekend werk verricht naar de structuur van DNA met behulp van Röntgendiffractie. De familie Franklin is zeer verheugd met de naamgeving aan het programma. De werving start in oktober 2002. De onderzoekers krijgen een aanstelling van vijf jaar, waarna, bij goede beoordeling, een hoogleraarpositie in het vooruitzicht gesteld wordt.

In de periode 2002 tot 2005 stelt de faculteit vijf fellowships beschikbaar. Selectie vindt onder andere plaats aan de hand van verschenen publicaties, affiniteit met onderwijs en toekomstige onderzoeksambitie. Tijdens het fellowship krijgt de kandidaat een onderzoeker in opleiding tot haar beschikking en kan zij ruim 80 procent van haar tijd besteden aan het onderzoek. Binnenkort verschijnen de advertenties voor het fellowship-programma in onder meer Science en Nature.

Van de fellow wordt verwacht dat zij de 'Rosalind Franklin' lezing houdt met als doel de facultaire en universitaire gemeenschap over het onderzoek te informeren.

Noot voor de pers:

Meer informatie: prof. dr. R.F. Curtain, (050)363 39 85 (werk), e-mail: r.f.curtain@math.rug.nl