Landelijke Studenten Vakbond


Lay-out
witruimte

Controle op Selectie verscherpt

Utrecht, 23 oktober 2002 - De ingangseisen van masteropleidingen aan universiteiten moeten worden goedgekeurd door de faculteitsraad. Na kamervragen van GroenLinks heeft demissionair staatssecretaris Nijs aangegeven dat dit instemmingsrecht aan deze medezeggenschapsorganen moet worden toegekend. De kans dat studenten geconfronteerd worden met onrealistische ingangseisen voor masteropleidingen neemt hierdoor af.

In de wet is vastgelegd dat op elke bachelor een 'doorstroommaster' moet volgen, waar de betreffende bachelorstudenten automatisch toegang toe hebben. Voor studenten met een andere vooropleiding mogen ingangseisen gesteld worden. Ook kan een universiteit ervoor kiezen selectieve masteropleidingen aan te bieden waarbij alle studenten moeten voldoen aan de gestelde ingangseisen. Volgens de wet moeten deze ingangseisen betrekking hebben op kennis, inzicht en vaardigheden die behaald kunnen worden in de bacheloropleiding. Veel medezeggenschapsraden vrezen dat er irreële eisen gesteld gaan worden aan studenten.

Door het toegekende instemmingsrecht kunnen de raden zich krachtig uitspreken tegen de selectie-eisen en erop toezien dat er niet geselecteerd wordt op oneigenlijke gronden. Noortje van der Meij, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb): "Het is ontoelaatbaar dat een instelling kan bepalen of jij het recht hebt op het onderwijs dat je wilt volgen. Deze keuze moet bij de student blijven liggen.". Jaap Kamminga, coördinator van het Landelijk Overleg Fracties (LOF) vult aan "Studenten en personeel zijn de ervaringsexperts. Zij kunnen de gestelde ingangseisen het best beoordelen."

Demissionair Staatssecretaris Nijs is echter van voornemens dit instemmingsrecht de raden alsnog te willen ontnemen. De LSVb en het LOF rekenen er op dat de Kamer democratie en toegankelijkheid van het onderwijs hoog in het vaandel heeft en Staatssecretaris Nijs zullen terugfluiten.

©2000-2002 Landelijke Studenten Vakbond. Alle rechten voorbehouden. Colofon