ST. BONT VOOR DIEREN

Actie tegen Canadese zeehondenjacht

Persbericht

Mascotte zeehond biedt 80.000 handtekeningen aan bij Canadese ambassade
Europese actiedag tegen Canadese zeehondenjacht

Stichting Bont voor Dieren en het IFAW-Internationaal Dierenfonds voeren op 24 oktober gezamenlijk actie tegen de Canadese zeehondenjacht. 75 demonstranten dragen een rouwband met daarop de tekst Bloody shame. Zij verzamelen zich donderdagochtend om 10.45 uur voor de Canadese ambassade aan de Sophialaan 7 in Den Haag. Op protestborden en spandoeken staan leuzen als Stop de knuppels die zeehondjes doden!en: Canada? het is hier fantasties. Mascottezeehond Ziggy zal om 11.00 uur op ludieke wijze zijn opwachting maken en 80.000 handtekeningen aan de ambassade aanbieden tegen de zeehondenjacht. Directe aanleiding voor de actie is de overschrijding van de vangstquota dit jaar en het feit dat de Canadese regering overweegt de vangstquota zelfs nog te verhogen. De jachtquotas worden in december vastgesteld.

De protestactie voor de Canadese ambassade maakt deel uit van een Europese actiedag tegen de commerciële Canadese zeehondenjacht. In een aantal belangrijke Europese steden waaronder Berlijn, Londen, Boekarest, Parijs en Wenen wordt op dezelfde dag actie gevoerd tegen de zeehondenjacht. In Europa zijn ruim 300.000 handtekeningen verzameld. Dit benadert het aantal van 307.000 zeehonden dat de jacht van 2002 niet heeft overleefd.

De Canadese zeehondenjacht is de omvangrijkste jacht op zeezoogdieren ter wereld. Sinds het Europese importverbod op bont van babyzeehonden (met witte vacht) richt de jacht zich op zeehonden die slechts een paar weken ouder zijn! Eerder dit jaar veroorzaakte TV beelden van de jacht voor een enorme onrust onder de Nederlandse bevolking, hetgeen resulteerde in duizenden reacties in slechts luttele weken na de uitzending. Dit jaar heeft de Canadese regering toegestaan dat er 307.000 zeehonden van rond de drie weken oud werden doodgeknuppeld voor luxeproducten als bont en liefdesdrankjes. Aan de jagers werd de mogelijkheid geboden meer zeehonden dood te knuppelen dan de vastgestelde 275.000. Canada voert als excuus aan dat er genoeg zeehonden zijn en dat er daarom geoogst kan worden uit de natuur. Bont voor Dieren en het IFAW-Internationaal Dierenfonds hebben het standpunt dat elke zeehond bescherming verdient en niet alleen als de soort met uitsterven bedreigd wordt.

Het Europese protest wordt georganiseerd op een moment dat meer zeehonden slachtoffer worden van pelsjagers dan in de jaren 60, toen de protestacties tegen de zeehondenjacht begonnen. In de afgelopen jaren zijn honderden overtredingen van de jachtregels op video vastgelegd, maar Canada negeert deze bewijslast volledig. Ook tonen recente officiële Europese in- en exportgegevens aan dat Canada in 2000 234 babyzeehondenvellen heeft geëxporteerd naar de EU.

Amsterdam/Den Haag, 23 oktober

Voor meer informatie en beeldmateriaal van de jacht (Betacam/VHS):

Lieke Keller (Bont voor Dieren)
tel: (020) 676 66 00 of 06 12 66 71 07

Marcel Bertsch (IFAW-Internationaal dierenfonds) tel: (070) 33 55 011 of 06 10 949 917

23 okt 02 14:18