Wolters Kluwer nv
24 oktober 2002

Verkoop van ten Hagen & Stam aan Sdu
Wolters Kluwer Legal, Tax & Business Europe richt zich verder op het ontwikkelen van nieuw groeipotentieel binnen de als kerngebieden aangewezen klantsegmenten

Wolters Kluwer heeft vandaag bekend gemaakt dat het een overeenstemming op hoofdlijnen heeft bereikt met Sdu nv, gevestigd in Den Haag, over de verkoop van haar Nederlandse vakbladuitgeverij ten Hagen & Stam. De financiële voorwaarden van de transactie zullen niet bekend worden gemaakt.

ten Hagen & Stam, gevestigd in Den Haag, telt ruim 600 werknemers en behaalde in 2001 een omzet van ongeveer EUR 100 miljoen ofwel circa 7% van de totale omzet van Wolters Kluwer Legal, Tax & Business Europe. Bekende publicaties van ten Hagen & Stam zijn Cobouw, Automatisering Gids en Chemisch 2 Weekblad.

De voorgenomen verkoop van ten Hagen & Stam is het resultaat van de nieuwe groeistrategie van Wolters Kluwer Legal, Tax & Business Europe. Zoals vorig jaar augustus werd aangekondigd, gaat dit cluster - goed voor een jaaromzet van ongeveer EUR 1.345 miljoen en circa 8.300 werknemers - zijn activiteiten richten op de groeikansen van zes klantsegmenten: legal, fiscal/financial, human resources, public & government administration, health, safety & environment (HSE) en transport. De doelstelling is in ieder van deze segmenten een leidende positie op te bouwen of deze juist te verstevigen. De activiteiten van ten Hagen & Stam zijn gericht op informatie- en communicatietechnologie (ICT), de bouw en de industrie en sluiten niet langer aan bij de strategie van Legal, Tax & Business Europe.

Sdu nv is een aanbieder van verschillende informatiediensten. Eén van de kernactiviteiten van de onderneming wordt gevormd door de juridische uitgeverij. Bij Sdu nv zijn meer dan 700 mensen werkzaam. In 2001 behaalde de onderneming een omzet van ruim EUR 130 miljoen.

'Het uitvoeren van onze groeiplannen voor Legal, Tax & Business Europe betekent dat wij de beschikbare middelen alleen investeren in groeigebieden, en dan met name in software en diensten, die passen in onze aangescherpte strategie. Hierdoor zouden goede, maar niet tot de kernactiviteiten behorende bedrijven zoals ten Hagen & Stam, niet de erkenning krijgen die zij verdienen en ook het benodigde kapitaal voor nieuwe investeringen moeten missen. Wij hebben daarom besloten ten Hagen & Stam in de etalage te zetten en op zoek te gaan naar een koper die onze Nederlandse uitgeverij van vakbladen een beter thuis kan bieden. Wij zijn van mening dat wij met Sdu een geschikte partner hebben gevonden voor ten Hagen & Stam,' zegt Jean-Marc Detailleur, lid van de Raad van Bestuur van Wolters Kluwer en verantwoordelijk voor Legal, Tax & Business Europe.

'Wij zijn vol vertrouwen dat dit akkoord een win-win situatie oplevert: onze voormalige werknemers maken de overstap naar een onderneming waarvoor zij met hun kennis en ervaring toegevoegde waarde hebben, terwijl Wolters Kluwer zich verder kan concentreren op de ontwikkeling van nieuwe groeikansen binnen Europa', voegt hij toe.

De werknemers, het vertegenwoordigend overleg en de vakbonden zijn ingelicht en het proces van overleg zal binnenkort worden gestart. Het bereikte akkoord is onder voorbehoud van de vereiste goedkeuring van de toezichthoudende instantie.