Ingezonden persbericht


JURYRAPPORT

INLEIDING

De Nieuwegeinse Literatuurprijs is in 1999 in het leven geroepen als opvolger van de OpSpraak Poëzieprijs, een initiatief van Stichting BeeldSpraak en genoemd naar het literaire tijdschrift van de stichting.

Het doel van de prijsvraag is het stimuleren van zowel schrijven als lezen. Vandaar dat bij het omdopen van de prijs vanaf het jaar 2000 niet alleen een prijs voor het beste gedicht wordt uitgereikt, maar ook die voor het beste verhaal. De prijzen worden jaarlijks uitgereikt.

De wedstrijd staat open voor iedereen die in de Nederlandse taal schrijft, waar ook woonachtig.

Vanuit Nederland en België zijn dit jaar 80 gedichten en 50 verhalen ingezonden.

De poëziejury bestond uit Barney Agerbeek, Frans de Birk, Murk A.J. Popma en Karel Wasch

De prozajury bestond uit Johan Jongstra, Jack Koehorst, Hans Plomp en Jet van Swieten.

WERKWIJZE VAN DE JURY

De jury bestond uit acht 'deskundigen' uit de kring in en rond de Stichting BeeldSpraak en het literaire tijdschrift OpSpraak. De jury was verdeeld in een vakjury poëzie en een vakjury proza, die onafhankelijk van elkaar de betreffende categorieën hebben beoordeeld en daaruit tot een zelfstandig oordeel zijn gekomen.

De juryleden hebben van al het werk kennis genomen en bij de beoordeling rekening gehouden met vorm en inhoud van het werk. Daarnaast hebben taal- en stijlgebruik zwaar meegewogen.

Elk jurylid is individueel tot een voorkeur selectie gekomen. De voorkeuren samen hebben geleid tot de lijsten met nominaties.

In een tweede ronde hebben de vakjury's een rangorde aangebracht in de nominaties, zodat de prijswinnaars bekend werden.

De jury's mochten per categorie slechts één winnaar aanwijzen en eventueel veelbelovend werk een eervolle vermelding geven.

De juryleden:


· Barney Agerbeek is een ontdekking van de redactie van OpSpraak. Hij dicht nog niet zo lang, maar heeft een bijzonder talent en inzicht. Barney is betrokken bij een aantal activiteiten van BeeldSpraak.
· Frans de Birk, Nieuwegeins dichter, is één van de oprichters van BeeldSpraak en OpSpraak. Hij is nog steeds redacteur van OpSpraak.
· Johan Jongstra is directeur van de Nieuwegeinse bibliotheek. Hij is veelvuldig lid van jury's in de culturele sector. BeeldSpraak werk al jaren vruchtbaar met hem samen.
· Jack Koehorst is voorzitter van de Stichting BeeldSpraak en hoofdredacteur van het literaire tijdschrift OpSpraak.
· Hans Plomp is een bekend schrijver, maar ook een verdienstelijk dichter. Hij maakt ondertussen deel uit van de kring rond OpSpraak, of omgekeerd...
· Murk A.J. Popma is de 'pater familias' van OpSpraak, reeds tientallen jaren een niet alleen bekend, maar ook zeer verdienstelijk dichter. Hij was redacteur van Ruim en nu redacteur van OpSpraak.
· Jet van Swieten is schrijver, dichter, redacteur bij een uitgever, journalist en publicist: kortom zij schrijft dagelijks. Zij is al vanaf het allereerste begin betrokken bij BeeldSpraak en OpSpraak.
· Karel Wasch publiceerde gedichten in vele literaire bladen. Hij schreef de enige echte Nederlandse Dylan Thomas biografie, legt de laatste hand aan een biografie over Jack Kerouac, schreef een boek over zijn grootvader en is nu nog bezig met een boek over de glasontwerper Floris Meydam. Karel was redacteur van Ruim is is nu redacteur van OpSpraak.
NOMINATIES

Het gehalte van het ingezonden werk was zeer gevarieerd van "onbeholpen", via "op het randje" tot en met "schitterend", "boeiend", "treffend" en "briljant". Kortom de jury heeft vrijwel geen enkel superlatief overgeslagen.

Na lang wikken en wegen heeft de poëziejury zeven gedichten genomineerd:

Gerard Castricum Donderdag
Bjarne Donderdag Mannen,Tibet Corry van Doorn Oud Ivoor
Vincent Kreugel Sporen
Carla van Leijen Hortus
Han de Ruiter Kastanjes
Mark van der Schaaf Oogsten

De prozajury heeft gemeend tien verhalen te moeten nomineren:

Boers, Irme Lin Water naar de zee
Boudestein, Rob Luuk
Dujardin, Alain Oh allerliefste lief Esser, Dorine Enkel Antwerpen Graaf, Lynn de Doe het licht nu maar uit Haasnoot, Anneke Vermist
Ligtvoet, Arjen Onzichtbaar
Touwen, Carien Onbreekbaar
Volger, Erica Op drift
Winter, Ees de De jasman

CATEGORIE POËZIE

De jury bestaande uit Barney Agerbeek, Frans de Birk, Murk Popma en Karel Wasch meent eervolle vermeldingen te moeten toekennen aan de volgende gedichten

'Kastanjes' van Han de Ruiter en
'Sporen' van Vincent Kreugel.

De jury kent de NIEUWEGEINSE LITERATUURPRIJS 2002 IN DE CATEGORIE POËZIE toe aan: Corry van Doorn voor haar gedicht 'Oud Ivoor'.

De jury is van mening dat mevrouw Van Doorn door trefzekere beelden en beheerst taalgebruik het moeilijke onderwerp van de dood zuiver en zonder valse sentimenten heeft belicht. Ook prijst de jury de gestileerde klassieke vorm waarin het gedicht is gegoten.

De poëziejury dankt alle deelnemers voor hun betoonde inzet en moeite.

CATEGORIE PROZA

De prozajury, bestaande uit Johan Jongstra, Jack Koehorst, Hans Plomp en Jet van Swieten heeft na lang wikken en wegen tien verhalen uitgekozen voor de shortlist.

De jury meent een eervolle vermelding te moeten toekennen aan twee verhalen, te weten

'De Jasman' van Ees de Winter en
'Luuk' van Rob Boudestein.

De jury kent de NIEUWEGEINSE LITERATUURPRIJS 2002 IN DE CATEGORIE PROZA toe aan: Erica Volger voor haar verhaal 'Op drift'

Op subtiele wijze weet Erica Volger de verlangens en fantasieën van de hoofdpersoon en het gevecht om deze te onderdrukken, zichtbaar te maken. Het taalgebruik is eenvoudig en beeldend, soms wat vaag om de lezer op een dwaalspoor te brengen. Uiteindelijk laat het verhaal er echter geen twijfel over bestaan. De korte, directe zinnen maken dat dit verhaal helemaal past in deze tijd, waarin vrijheid en openheid boegbeelden zijn die door de debatten over normen en waarden het gevaar lopen afgeknabbeld te worden.

De prozajury dankt alle deelnemers voor hun betoonde inzet en moeite.

DE PRIJZEN

Beide prijswinnaars krijgen een bedrag van ¤ 100,00 (honderd) voor de aanschaf van schrijfwaren of leeswerk. Een bos bloemen is speciaal voor de foto. Beide winnende werken zullen in de eerstvolgende editie van het Literaire Tijdschrift OpSpraak worden gepubliceerd.

Nieuwegein, 23 oktober 2002.