GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 24 oktober 2002 11:01
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Weigering verlaging leerplicht onbegrijpelijk

(24 oktober 2002)

Minister Van der Hoeven weigert om de leerplicht te verlagen. Daarmee negeert deze CDA-minister een duidelijk verzoek van de Kamer, nota bene ingediend door het CDA. Zij laat hiermee een kans liggen daadwerkelijk iets te doen aan de achterstand van sommige leerlingen. Naïma Azough roept haar daarom tijdens het vragenuurtje ter verantwoording. Op dit moment geldt een leerplicht voor kinderen vanaf 5 jaar. Maar groep 1 van de basisschool begint feitelijk voor 4-jarigen. Een overgrote meerderheid van de kinderen gaat dan ook vanaf 4 jaar naar school. Helaas blijken vooral kinderen in een achterstandspositie dat niet te doen. Verlaging van de leerplicht is een effectief instrument om hier iets aan te doen.

Een tijdige start in het onderwijs is van groot belang om leerachterstanden te voorkomen: kinderen die later naar school gaan, hebben minder goede leerprestaties. Juist kinderen die al een groter risico hebben op leerachterstanden blijken later naar school te gaan. Hierdoor lopen zij nog een extra risico. Een leerplicht is noodzakelijk om alle leerlingen te bereiken. Alleen stimulering blijkt voor sommige groepen niet voldoende. Vanaf het moment dat de leerplicht ingaat (dus nu vanaf 5 jaar), worden deze groepen wel zonder problemen bereikt. De maatregel is bovendien relatief eenvoudig: alle infrastructuur (scholen, klassen, leerplichtambtenaren) is aanwezig. Bovendien wordt niemand er slechter van.

Het is dan ook een goede zaak dat de Kamer zich, op basis van een motie van het CDA, heeft uitgesproken voor een verlaging van de leerplicht. Staatssecretaris Adelmund was ook bereid daaraan gehoor te geven. Het is onbegrijpelijk dat minister Van der Hoeven nu dwarsligt. Juist met deze maatregel kun je daadwerkelijk iets doen aan achterstanden en daarmee aan integratie. Hopelijk ziet de minister dat ook snel weer in. Ze heeft hier immers zelf als kamerlid ook voorgestemd. Zo niet, dan moet de Kamer zelf haar verantwoordelijkheid nemen.

Naïma Azough