Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis

24/10/02 Prins Bernhard bij ingebruikname vernieuwd en uitgebreid Nationaal Monument Kamp Vught

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Bernhard der Nederlanden is op donderdag 24 oktober aanwezig bij de ingebruikname van het nieuwe herinneringscentrum en het heringerichte terrein van Nationaal Monument Kamp Vught. Ruim 31.000 mensen zaten tussen januari 1943 en september 1944 korte of langere tijd opgesloten in het SS-concentratiekamp Vught. In deze periode vonden ruim 750 mensen de dood in het kamp en werden velen op transport gezet naar vernietigingskampen.
Konzentrationslager Herzogenbusch, zoals kamp Vught officieel heette, was het enige concentratiekamp buiten Duitsland en het door Duitsland geannexeerde gebied. In 1986 werd de Stichting Nationaal Monument Kamp Vught opgericht en kon op het terrein een Nationaal Monument worden gerealiseerd. Het Monument werd op 18 april 1990 opengesteld voor het publiek door Hare Majesteit de Koningin.

Vorig jaar ontving Nationaal Monument Kamp Vught ruim 30.000 bezoekers, onder wie 10.000 jongeren. Er was onvoldoende ruimte om zoveel bezoekers nog adequaat te kunnen ontvangen. Het nieuwe herinneringscentrum bestaat uit diverse tentoonstellingszalen en onder andere een bijzondere bezinningsruimte met een gedenkwand voor slachtoffers van kamp Vught. Een deel van het voormalige kampterrein is in oorspronkelijke staat teruggebracht. Met de uitbreiding van een nieuw herinneringscentrum en het heringerichte terrein kan het Nationaal Monument zich nog beter toeleggen op het verstrekken van informatie aan belangstellenden.