Ingezonden persbericht


INTERNATIONAAL CAMPAGNE "EL TORO DE LA VEGA" - TORDESILLAS

Beste dierenvriend(in)en en activisten van Nederland en België,

Al enkele jaren zijn verschillende Organisaties bezig om een eind te maken aan de jaarlijkse martelpraktijken van een stier "ter ere van Onze Lieve Vrouw de la Peña" in Tordesillas (Valladolid), waarbij een stier wordt losgelaten en in handen komt van een massa wrede jongeren voorzien met lanzen, die hem opjagen en verwondingen veroorzaken totdat zijn dood optreedt. Foto's hierover zijn te zien op onze website: www.olga.es Dat afchuwelijk spectakel wordt door de burgemeesteres en andere politici van Tordesillas niet alleen verdedigd maar bovendien toegejuicht onder het mom van "traditie" en "volkscultuur" én nog daarbij aangeduid als zijnde "van toeristisch belang".

Zo begonnen we enkele maanden geleden onze oproep tot actie tegen het jaarlijkse martelen van "El Toro de la Vega". Op 17 september 2002 werd opnieuw een lieve en onschuldige stier, met de naam "Morenito" ("Bruintje") gemarteld en vermoord, ondanks de wereldwijde actie van "OLGA" en andere zusterorganisaties. Uit de hele wereld zijn er duizenden e-mails en postkaarten verzonden aan de burgemeester én aan de bevolking van Tordesillas. De reakties hebben nogmaals bevestigd waarom we - "OLGA" - een postadres moeten gebruiken: Brieven, telefonades tot de diep in de nacht en e-mails met doodsbedreigingen hebben ons bereikt, ze hebben ons laten zien, dat deze aktie het aanzien van de politici van Tordesillas behoorlijk heeft aangetast.

Wat hebben we met Uw enorme steun tot op de dag van vandaag bereikt?
1.-Het is de eerste keer sinds 1997 (jaar waarin men begonnen is tegen deze gruweldaad te ageren) dat ALLE vijf kranten uit de regio pro en contra "El Toro de la Vega" schrijven én dat de akties worden genoemd, met foto's, kommentaren, tekeningen, enz.
2.-De burgemeester heeft moeten erkennen, dat er "uit het buitenland veel geageerd wordt tegen de feesten"
3.-En dit is tot nu toe het belangrijkste: een ééndaagse enquête gehouden door de krant "El Norte de Castilla" met de vraag: bent U het eens mee met het vieren van "El Toro de la Vega"?, gaf een overtuigend resultaat: liefst 94% van de deelnemers aan de enquête zei NEE en amper een 6% zei ja.
"OLGA" heeft inmiddels besloten een delegatie te openen in de hoofdstad Valladolid (dicht bij Tordesillas) om deze campagne met vernieuwde kracht door te zetten en de bevolking dagelijks te informeren, dat zulke misdaden niet meer van deze tijd zijn. Tegelijkertijd zullen we doorgaan met het verzenden van postkaarten en e-mails aan de burgemeester. Hiervoor rekenen we nog steeds op uw bijzondere en gulle hulp. Blijft ons alstublieft helpen!

Hieronder schrijven we opnieuw hoe U deze Campagne tot een goed einde kunt helpen te brengen:

+ Wij hebben speciale postkaarten vervaardigd met Spaanse tekst (zie hieronder). U kunt ze bij ons aanvragen, Uw naam erop zetten, (adres hoeft niet, wel het land), de kaarten voorzien van een postzegel en deze op de post doen. + U kunt de Spaanse tekst via E-mail naar onderstand adres zenden. + U kunt ons ook financieel steunen door Uw bijdrage over te maken op de rekening van "OLGA" Alicante: IBAN ES52 2090 0387 3100 4005 1644

of gemakkelijker als U Uw eigen giro wilt gebruiken: U kunt het bedrag storten op het Postgironr 2413876 dat wij op naam van onze Voorzitter drs F.J. Barbero in Nederland hebben. Vergeet niet te vermelden : "OLGA" - Campagne El Toro de la Vega -

Daar het werk van "OLGA" 100% verricht wordt door vrijwilligers, komt het hele bedrag ten gunste van onze acties. (Trouwens: U bent van harte welkom op ons hoofdkantoor in de omgeving van Alicante om te zien hoe wij werken! Belt U maar eens voor een afspraak).

+ Stuur a.u.b. ALLEEN teksten geschreven in het Spaans (ze lezen noch begrijpen andere taal). Hieronder volgt de vertaling in het Nederlands van onze aanbevolen Spaanse tekst :

"Geachte Mw de burgemeester en overige politici van Tordesillas: Onder het eufemisme van "traditie" en "volkscultuur" rechtvaardigt U de wrede marteling van een levend wezen ("sentient being") tot zijn dood en dit in de XXI eeuw. Dat is volkstrekt onbegrijpelijk voor mensen zoals wij, die een ander kijk hebben op een beschaafde en etische wereld. De inwoners van Tordesillas verdienen een ander soort politici, die in staat zijn om beschaafde en moderne beslissingen te nemen".

Namens de slachtoffers van de Spaanse barbarie: héél hartelijk bedankt! Felipe de Aguirre Melgosa - Campagnes Coordinator van "OLGA"

TE VERZENDEN BRIEF IN HET SPAANS (aanbevolen)

Sra. Da. Milagros Zarzuelo Capellan (Alcaldesa)
Plaza Mayor 1
47100 TORDESILLAS (Valladolid) Spanje
E-mail: ayto.tordesillas@dip-valladolid.es CC: info@olgaeduca.org

Sra. Alcaldesa y demás políticos de Tordesillas:
Bajo el eufemismo de "tradición" y "cultura del municipio" Ustedes están manteniendo la vileza de torturar hasta su muerte a un ser vivo. Esto en pleno siglo XXI. Los que desde fuera vemos semejantes actos, no podemos menos que contemplar horrorizados este cruel espectáculo, indigno de un país civilizado. El pueblo de Tordesillas merece otro tipo de políticos, capaces de tomar decisiones modernas y cultas!

Naam:
Land:
E-mail:

"OLGA

el colectivo ecologista con factor pedagógico E-mail: info@olgaeduca.org www.olga.es "OLGA" - Apdo. de Correos 313 - 03080 Alicante (Spanje) - tel/fax 00 34 965.690.150 IBAN ES52 2090 0387 3100 4005 1644