Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer


---
Veiligheidssysteem ACN-fabrieken Geleen acceptabel (24-10-2002)
---
Het huidige niveau van het veiligheidsbeheer bij de ACN-fabrieken van DSM in Geleen is acceptabel. Er is geen sprake van een acuut veiligheidsrisico. Ingrijpen door de VROM Inspectie is dan ook op dit moment niet aan de orde. Dit blijkt uit een onderzoek naar de veiligheid van de ACN-fabrieken van DSM in Geleen. Het onderzoek is in opdracht van de VROM-Inspectie uitgevoerd. Wel heeft demissionair staatssecretaris Van Geel (VROM) DSM aangesproken op de continuering van het huidige acceptabele veiligheidsniveau bij deze fabrieken. Daarnaast vraagt hij DSM zorg te dragen voor dit zelfde veiligheidsniveau bij andere fabrieken op het complex. Van Geel nodigt DSM hierover uit voor nader overleg.

Op 14 oktober 1999 is bij een incident bij de ACN-fabrieken van DSM te Geleen het gas blauwzuur vrijgekomen. Naar aanleiding hiervan zijn diverse onderzoeken gestart door DSM, provincie Limburg, het OM en de VROM-Inspectie. Ook zijn er aanvullende maatregelen genomen.Ondanks deze stappen bleef de Tweede Kamer twijfels houden over de veiligheidssituatie bij de ACN-fabrieken. De Kamer heeft in december 2001 in een motie aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar de veiligheid en een vergelijkend onderzoek naar de toegepaste veiligheidstechniek en de wereldwijd beschikbare technische mogelijkheden.

In de periode maart - augustus 2002 is in opdracht van de VROM-Inspectie het gevraagde onderzoek uitgevoerd. De belangrijkste conclusies uit het eindrapport zijn:

- de twee ACN-fabrieken voldoen aan de stand der techniek , technisch en organisatorisch zijn er voldoende waarborgen voor een veilige bedrijfsvoering. Er is geen sprake van een acuut veiligheidsprobleem. Ingrijpen door provincie of interventie door de VROM-Inspectie is dus op dit moment niet aan de orde. - Het huidige niveau van het veiligheidsbeheer is echter pas recent en onder druk van overheidstoezicht en publieke aandacht bereikt. Punt van zorg is dan ook op welke wijze het bereikte resultaat in stand gehouden kan worden. Tevens doen de onderzoekers aanbevelingen. Over de uitvoering hiervan zal met DSM en de provincie Limburg nader overleg worden gevoerd. In dit overleg zal tevens de veiligheid van de andere fabrieken (in totaal 50) op het bedrijventerrein in Geleen aan de orde komen. Deze vielen immers nu buiten de formele onderzoeksopdracht. - De onderzoekers constateren dat de manier waarop het toezicht is geregeld, in vergelijking met enkele andere Europese landen, versnipperd is. In Engeland is bijvoorbeeld een nationale instantie integraal verantwoordelijk voor de inspectie van bedrijven met significante risico's. In Nederland is die verantwoordelijkheid verdeeld over de provincie, de Arbeidsinspectie en de regionale Brandweerkorpsen.

Van Geel heeft aangegeven hier nader op terug te komen.

Het rapport is heden door Van Geel aan de Tweede Kamer gestuurd. In verband met de strafrechtelijke procedure over het ACN-incident is het onderzoeksrapport aan het Openbaar Ministerie is toegezonden.

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=1&goto=9468&site=persbericht )


---