Dienst Waterbeheer en Riolering (DWR)

AGV begonnen met natuurlijke inrichting Kromme Mijdrecht

AGV is begonnen met de aanleg van natuurvriendelijke oevers langs de Kromme Mijdrecht. In De Hoef wordt het eerste oeverlandje aangelegd. Aanleggen van oeverlandjes is een van de onderdelen van het project 'Natuurlijke inrichting van de Kromme Mijdrecht en aansluitende vaarten' om verlorengegane natuur van het veenriviertje te herstellen zodat oorspronkelijke planten en dieren er zich (weer) thuisvoelen. Het project wordt over vier jaar uitgespreid.

De Kromme Mijdrecht is aangewezen als ecologische verbindingszone. Dat wil zeggen dat het riviertje met zijn oevers een aaneengesloten lint gaat vormen van water, moerasgebiedjes, rietkragen en bosjes om natuurgebieden zoals de Botshol en de Nieuwkoopse Plassen met elkaar te verbonden. Dit komt het planten- en dierenleven ten goede. Dieren krijgen zo een groter gebied om voedsel te zoeken en de kans op inteelt van bepaalde diersoorten neemt af. Ook kunnen bloemen en planten beter voorbestaan.

In samenwerking met Landschapsbeheer Utrecht, gemeenten, provincie Utrecht en lokale (agrarische) natuur- en landschapsverenigingen, heeft AGV een visie en schetsontwerpen voor een natuurlijke ontwikkeling van de Kromme Mijdrecht opgesteld. Dit heeft betrekking op de Kromme Mijdrecht en de aansluitende vaarten Heinoomsvaart, Geer, Bijleveld en Groote Heicop. Er zullen langs ruim zestig oevertrajecten maatregelen worden uitgevoerd die variëren van het plaatsen van een golfbreker tot het herstellen en aanleggen van nieuwe oeverlandjes. De meeste werkzaamheden zijn aan oevers van het hoogheemraadschap zelf. Particuliere eigenaren kunnen op vrijwillige basis aan het project meedoen. AGV heeft hier met eigenaren contact over.

Het werk wordt zoveel mogelijk in het najaar en in de winter gedaan om de natuur zo min mogelijk te storen. Voor het eerste oeverlandje wordt een beschoeiing aangelegd van palen met daartussen takkenbossen. Achter de beschoeiing wordt schone bagger uit de Kromme Mijdrecht gestort, waarop in het voorjaar riet komt. De aannemer werkt vanaf het water zodat het verkeer op de kade geen hinder ondervindt.

Met het project is in het totaal ruim 450.000 euro gemoeid. Een deel daarvan wordt gesubsidieerd door het Europees Oriëntatie en GarantieFonds voor de Landbouw, afdeling Garantie.

===