Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Gemeentelijke herindeling Regio Eindhoven-Helmond van de baan

24 oktober 2002

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft besloten om het voorstel tot gemeentelijke herindeling van Eindhoven en van Helmond, waarvoor het vorige kabinet een wetsvoorstel in voorbereiding had, in te trekken. De bewindsman heeft de betrokken gemeentebesturen vandaag van zijn besluit in kennis gesteld.
---

Kern van het voorstel was om de gemeenten Son en Breugel, Nuenen c.a. en Waalre samen te voegen met Eindhoven en om delen van het grondgebied van Eersel, Oirschot, Best, Geldrop en Mierlo naar Eindhoven te laten overgaan. Daarnaast zouden door grenscorrecties delen van Someren, Asten en Mierlo naar Helmond gaan en de gemeenten Geldrop en Mierlo worden samengevoegd.

Het kabinet heeft besloten om het beleidskader gemeentelijke herindeling te actualiseren. Uitgangspunt daarbij zal zijn dat gemeentelijke herindeling alleen op verzoek van de betrokken gemeenten of op voorstel van de provincie zal plaatsvinden.

De bewindsman heeft verder laten weten dat hij bereid is om op het verzoek van de gemeenten Geldrop en Mierlo tot een vrijwillige samenvoeging in te gaan. In het overleg met alle betrokkenen bleek, dat hiervoor een breed bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak bestaat.
Verder is in het overleg afgesproken dat alle betrokken gemeenten zich op korte termijn zullen buigen over de inhoudelijke problematiek van de regio, zoals woningbouw en vestiging van bedrijven. Volgens de minister ligt hier een belangrijke verantwoordelijkheid voor de provincie. De bewindsman van BZK is van plan om over zes maanden de regio te bezoeken om kennis te nemen van de resultaten van deze afspraak.

---

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -