HERSENSTICHTING NEDERLAND

Publieksdag Kinderen en hersenaandoeningen

Hersenstichting-Publieksdag: 'Kinderen en hersenaandoeningen'

Op vrijdag 25 oktober 2002 vindt in de Jaarbeurs in Utrecht de tiende Publieksdag van de Hersenstichting Nederland plaats. Op deze dag, voor wetenschappers, patiënten en andere geïnteresseerden, wordt nader ingegaan op het thema Kinderen en aangeboren hersenaandoeningen. Vooraanstaande wetenschappers informeren in begrijpelijke taal over hersenaandoeningen die zich gedurende het kinderleven kunnen openbaren, zoals autisme, epilepsie, dyslexie, ADHD en het syndroom van Gilles de la Tourette. Ook kan een bezoek gebracht worden aan de informatiemarkt met tientallen (patiënten)organisaties op hersengebied.

Een willekeurige greep uit de twaalf lezingen:

- Prof. dr. O. van Nieuwenhuizen (Universitair Medisch Centrum Utrecht) zal nader ingaan op de mogelijkheden van chirurgie bij de twintig procent van de epilepsiepatiënten die geen baat heeft bij medicijnen.

- Mw. dr. A.L. van Baar (Stichting Adhesie, Deventer) probeert de vraag te beantwoorden of de kwaliteit van bewegingen van drie maanden oude baby's het functioneren op peuterleeftijd kan voorspellen.
- In 1997 liet de Hersenstichting een instructieve video maken over het op het spoor komen van hersenafwijkingen vóór de geboorte, door middel van transvaginale echoscopie. Gynaecologe dr. J.I.P. de Vries (VU Medisch Centrum, Amsterdam), die deze techniek met geld van de Hersenstichting ontwikkelde, vertelt hierover, afgewisseld met beelden van de video.

- Dr. R. Bruggeman (Academisch Ziekenhuis Groningen) vertelt over de invloed van medicijnen op het syndroom van Gilles de la Tourette.

Op de Publieksdag vindt de aanbieding plaats van de 'Zorgwijzer Karakterveranderingen'. Dit boekje gaat in op de gevolgen voor het karakter bij hersenaandoeningen. Het biedt concrete tips over de omgang met karakterveranderingen zoals ontremming, apathie en sociaal ongepast gedrag. Enkele voorbeeldverhalen laten de problemen in de praktijk zien.
De Hersenstichting heeft het boekje samen met patiëntenverenigingen geschreven, omdat hierover nauwelijks voorlichtingsmateriaal bestaat.

Verder wordt op deze Publieksdag de Hersenstichting-Trofee voor de Wetenschap uitgereikt. De Trofee is een stimuleringsprijs voor jonge wetenschappers tot en met 35 jaar die in de afgelopen twee jaar een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan het onderzoek naar de oorzaak en de behandeling van hersenaandoeningen. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van 1.500,- euro.

Datum: vrijdag 25 oktober 2002.
Plaats: Jaarbeurs Utrecht, Beatrixgebouw, Beatrix Theater. Kosten: 12,50 euro zonder lunch; 25,- met lunch. Koffie en thee in de pauzes zijn gratis.
Aanmelden bij het Boerhaave Congres Bureau, Postbus 2084, 2301 CB Leiden; tel. 071-527 63 20 of 071-527 53 60; fax 071-527 52 62; e-mail: boerhaave@lumc.nl


-.-.-.-.-

Nadere informatie en aanvragen voor een interview, bijvoorbeeld met een van de sprekers, bij Hersenstichting Nederland, René Prop, 070-302 47 57, rprop@hersenstichting.nl; of Aagtje Smid, 070-302 47 48, asmid@hersenstichting.nl; www.hersenstichting.nl Programma

Dagvoorzitter: prof. dr. M.F. Kramer

9.00 Ontvangst met koffie

10.00 Opening
Prof. dr. J.M.van Ree, vice-voorzitter Hersenstichting Nederland

10.15 HERSENEN IN ONTWIKKELING
Groeiende hersenen
Prof. dr. P.R. Bär, Universitair Medisch Centrum Utrecht Genen en hersenfunctie
Prof. dr. B.A. Oostra, Erasmus Medisch Centrum, Rotterdam

10.45 Intermezzo + aanbieding van de eerste 'Zorgwijzer Karakterveranderingen'

11.15 VROEGE SCHADE
Hersenschade in het foetale brein
Mw. dr. J.I.P. de Vries, VU Medisch Centrum, Amsterdam Peuter in beweging
Mw. dr. A.L. van Baar, Stichting Adhesie, Deventer

12.00 Lunchpauze

13.00 ERNSTIGE PROBLEMEN BIJ KINDEREN
Hersenafwijkingen bij autisme
Prof. dr. H. van Engeland, Universitair Medisch Centrum Utrecht
Hersenoperaties bij epilepsie
Prof. dr. O. van Nieuwenhuizen, Universitair Medisch Centrum Utrecht
Opvang van epileptische kinderen
Prof. dr. O.F. Brouwer, Academisch Ziekenhuis Groningen

13.45 Intermezzo + uitreiking van de 'Hersenstichting-Trofee voor de Wetenschap'

14.15 TIEN VOOR TAAL
Taalverwerking in de hersenen
(spreker nog niet bekend)
Onderwijs en taal
Prof. dr. A.J.J.M. Ruijssenaars, Universiteit Leiden

14.45 Theepauze

15.15 MOEILIJKE KINDEREN
Wat zijn moeilijke kinderen?
Dr. A. Popma, Paedologisch Instituut, Duivendrecht Toekomst van moeilijke kinderen
Dr. R. Ferdinand, Erasmus Universiteit, Rotterdam Geneesmiddelen bij Tourette
Dr. R. Bruggeman, Academisch Ziekenhuis Groningen

16.00 Sluiting

30 sep 02 16:41