KNMG

Symposium KNMG District XIX Fryslân; Klagen en claimen in de praktijk

Het bestuur van KNMG District XIX Fryslân organiseert op vrijdag 25 oktober a.s. een symposium rondom het onderwerp claimen als maatschappelijk verschijnsel. De bijeenkomst (in De Koperen Tuin te Leeuwarden) is vrij toegankelijk voor alle federatieleden (artsen én studenten geneeskunde) van het district én andere KNMG-districten.

Claimen lijkt langzaam maar zeker de norm te zijn geworden. Vrijwel alle artsen en hun achterban, hebben in de dagelijkse praktijk wel op de een of andere manier iets met het fenomeen te maken. Daar waar artsen door hun specialisaties elkaar steeds minder verstaan, heeft het districtsbestuur gezocht naar een onderwerp dat (ver)bindt, wetende dat er meer is dat artsen bindt dan scheidt. Het paradoxale van claimen is dat hoe meer mensen het doen, hoe nadrukkelijker men het moet doen om nog gehoord te worden. Anders gezegd: als iedereen gaat claimen, valt er niets meer te claimen.

Het claimen betreft doorgaans drie zaken, te weten aandacht, recht en gezondheid. Drie inleiders (een dominee, een rechter en een arts) zullen elk vanuit de eigen invalshoek deze onderwerpen belichten. Het symposium wordt om 18.30 uur geopend door K. Went, kinderarts, voorzitter van KNMG District XIX Fryslân. Daarna wordt een welkomstwoord uitgesproken door J. Ploeg, de nieuwe gedeputeerde voor Volksgezondheid en Welzijn van de provinsje Fryslân. Vervolgens worden er inleidingen gehouden door G. Knol, dominee ('Px 3 x daags 10 minuten aandacht'),
H. Bosch, vice-president rechtbank ('Is claimen nog wel een recht?') en B. van Albada, arts, voorzitter PCPF ('De claimende patiënt. De claim en de arts'). Het symposium wordt afgerond met een plenaire discussie tussen 19.30 en 20.00 uur. Aansluitend is er een feestelijk buffet en live muziek (in een aparte ruimte) om zowel praters als dansers te accommoderen

Wilt u deelnemen aan de feestelijke bijeenkomst, dan verzoeken we u een inschrijvingsformulier aan te vragen per e-mail tanjapw@hetnet.nl of per telefoon 058 - 2887163 bij de heer P.W. Tanja, secretaris van KNMG District XIX Fryslân.

Voor informatie over de activiteiten van de andere KNMG-districten en de stand van zaken van de districtsvorming kunt u terecht bij drs. Robbert J. Egger, epidemioloog, hoofd Regionalisatie & Verenigingszaken van de KNMG. Telefoon 030 282 3239, e-mail: r.egger@fed.knmg.nl.