Gemeente Hoorn


Wethouder Tonnaer onthult kunstwerk Jules Verneschool

Persbericht d.d.: 18 oktober 2002

Vrijdag 25 oktober aanstaande onthult de wethouder van Kunst, Cultuur en Monumentenzorg, de heer R. Tonnaer, een kunstwerk in Jules Verneschool te Hoorn. Het werk is van de Amsterdamse kunstenaar Christiaan Zwanikken. Het kunstwerk, 'Reizen van de Nautilus', is speciaal voor het nieuwe schoolgebouw aan de Orionstraat ontworpen. De kunstenaar liet zich inspireren door de wonderlijke reizen die Jules Verne, de schrijver naar wie de school vernoemd is, in zijn boeken beschrijft.

Het kunstwerk bestaat uit drie patrijspoorten die de kijker het gevoel geven zelf in een ruimtecapsule te zitten en door het glas voorbijtrekkende onbekende landschappen en lichtverschijnselen waar te nemen. De kunstenaar omschrijft de patrijspoorten als moderne kijkdozen waarin diepte wordt gesuggereerd door middel van reliëfs, silhouetten en licht. Doordat er in de patrijspoorten van alles beweegt, spreekt het kunstwerk juist kinderen erg aan.

Het kunstwerk kwam tot stand dankzij de percentageregeling voor beeldende kunst. De regeling houdt in dat bij nieuwe gemeentelijke bouwwerken 1,5% van het beschikbare budget gereserveerd wordt voor beeldende kunst.

Christiaan Zwanikken (geb. 1967) voltooide de Gerrit Rietveld Academie en de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. In binnen- en buitenland worden regelmatig exposities van zijn werk gehouden, onder meer in het Stedelijk Museum.

Laatste wijziging deze pagina: 21 oktober 2002