Provincie Limburg

Eerste prijsuitreiking busontwerpwedstrijd voor scholieren (291)

Kiek Oet

Vrijdagochtend 25 oktober a.s. vindt de prijsuitreiking plaats van het eerste seizoen van de prijsvraag Ontwerp je ideale bus. Prijswinnaars Lisanne Goertz en Kristel Schreurs, inmiddels leerlingen van de brugklas, gaan dan met hun oude groep 8 per - normale - bus naar attractiepark Six Flags in Biddinghuizen. Gedeputeerde Mat Vestjens komt persoonlijk om acht uur s morgens de bus voorrijden bij de school.

In februari 2002 is het project Kiek Oet van start gegaan, een provinciaal project op het gebied van fietspromotie, OV-promotie en verkeersveiligheid, gericht op scholieren van 10 tot 16 jaar. Opvallendste onderdeel van Kiek Oet is een theatervoorstelling die is vormgegeven rond de Bomba Brothers, twee fietsartiesten, die samen met een medewerker van OV-onderneming Hermes de diverse thema's op een ludieke manier behandelen.

Ideale bus
Het project kent daarnaast een prijsvraag: Ontwerp je ideale bus. In elk van de vier speelseizoenen valt er een seizoensprijs te winnen, gejureerd op basis van originaliteit. De jury, gevormd door ontwerper Rudolf Das, Hermes, de Provincie Limburg en het begeleidend bureau, heeft 3 prijswinnende tekeningen geselecteerd. Hieruit kon via een internetstemming op de website www.kiekoet.nl de seizoenswinnaar worden gekozen. Voor het eerste seizoen is dat het ontwerp van Lisanne Goertz en Kristel Schreurs geworden. Zij ontwierpen de drieverdiepingen leeuwenbus. Op de eerste verdieping kun je zitten, de tweede is voor de bagage en de derde is de Tropicana-verdieping, waar je echte jungle-geluiden hoort. Dit ontwerp en de bewerking daarvan door Rudolf Das - is nog te zien op de website www.kiekoet.nl.

Na afloop van de vier seizoenen zullen de ingebrachte ideeën ook worden verwerkt in een échte bus die als collegeliner dienst zal gaan doen. Hierbij wordt als criterium niet alleen originaliteit maar ook uitvoerbaarheid gehanteerd.
22-10-2002 16:43