Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Meer kwaliteit in voorbereiding op rampen

24 oktober 2002

Gemeenten worden verplicht om hun rampenplannen en
rampbestrijdingsplannen blijvend te actualiseren en deze ten minste ééns in de vier jaar opnieuw vast te stellen. Daarbij moet het plan worden gebaseerd op een inventarisatie en analyse van de in de gemeente aanwezige risico's.
Daarnaast moet er per regio een beheersplan komen opgesteld door de regionale brandweer, in overleg met de politie en de geneeskundige hulpverleningsdiensten in deze regio.

---

Over de uitvoering van het multidisciplinaire beheersplan wordt via het bestuur van de regionale brandweer jaarlijks gerapporteerd aan de commissaris van de Koningin die op zijn beurt jaarlijks rapporteert aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Met deze bestuurlijke rapportages wordt de informatievoorziening over de voorbereiding van de rampenbestrijding naar het Rijk vergroot, waardoor de minister van BZK zijn systeemverantwoordelijkheid voor de rampenbestrijding beter waar kan maken.

Dit staat in het wetsvoorstel kwaliteitsbevordering rampenbestrijding van staatssecretaris Hessing van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties dat de Koningin vandaag naar de Tweede Kamer heeft gezonden.

In het wetsvoorstel wordt vastgelegd dat de huidige regionale brandweer, de politieregio's en de geneeskundige regio's op dezelfde schaal georganiseerd moeten zijn. Hiermee wordt voorkomen dat een gemeente voor de geneeskundige hulpverlening bij rampen in een andere regio is ingedeeld dan voor de hulpverlening door de politie. Dit betekent dat Nederland wordt opgedeeld in 25 veiligheidsregio's , waarin de huidige politieregio's, brandweerregio's en geneeskundige regio's samenwerken. Dit proces is nu in volle gang en moet in 2003 zijn afgerond.

Het wetsvoorstel voorziet ook in een algemene periodieke doorlichting, waarbij verschillende rijksinspecties samenwerken en bij gemeenten, regio's en provincies kijken hoe het feitelijk gesteld is met de voorbereiding op rampen.

Dit wetsvoorstel biedt een wettelijke basis voor verbeteringen op gebied van rampenbeheersing die in gang zijn gezet na de vuurwerkramp in Enschede en de nieuwjaarsbrand in Volendam.

---

© Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties -