Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

Persbericht 02-41

Den Haag, 25 oktober 2002

NMa: BAM NBM en HBG moeten belangen in asfaltcentrales afstoten

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is akkoord met de overname van HBG door BAM NBM nadat de partijen garanties hebben gegeven met betrekking tot het afstoten van belangen in enkele asfaltcentrales. Door de overname ontstaat een van de grootste bouwbedrijven in Nederland. Na onderzoek heeft de NMa geconcludeerd dat er ook na deze overname nog voldoende aanbieders overblijven. De NMa heeft deze overname beoordeeld nadat de Europese Commissie deze zaak op 3 september 2002 naar de NMa heeft verwezen.

BAM NBM en HBG zijn actief op het gebied van de bouwnijverheid (burgerlijke
en utiliteitsbouw en grond-, water- en wegenbouw), baggeren, projectontwikkeling, consultancy, installatietechniek en asfaltproductie. De NMa heeft onderzocht of er als gevolg van de concentratie een economische machtspositie kan ontstaan of worden versterkt als gevolg waarvan de concurrentie op de Nederlandse markt significant wordt belemmerd.

Asfalt

BAM NBM en HBG hebben bevestigd dat zij zich zullen terugtrekken uit asfaltcentrales te Rotterdam en Zwijndrecht. Wanneer de vier centrales van Asfalt Productie Noord-Holland B.V. (APNH) worden opgesplitst over de aandeelhouders, zullen BAM NBM en HBG niet langer in alle centrales deelnemen. BAM NBM en HBG hebben voorts bevestigd dat de centrale te Zoetermeer uiterlijk per 15 juli 2003 definitief dicht gaat. Daarnaast zal nog één asfaltcentrale worden gesloten. Bij asfaltproductie is er sprake van regionale markten omdat vervoer van asfalt over grote afstanden niet rendabel is. Naar het oordeel van de NMa dreigde door de samenvoeging van de bestaande asfaltbelangen van BAM NBM en HBG op verschillende regionale markten een te sterke marktpositie te ontstaan.

Burgerlijke en Utiliteitsbouw (B&U) en projectontwikkeling

De NMa heeft onderzocht wat de gevolgen van de overname zullen zijn op het gebied van burgerlijke en utiliteitsbouw en projectontwikkeling, waarbij met name is gekeken naar de realisatie van grote projecten in de burgerlijke en utiliteitsbouw. Gebleken is dat er nog een voldoende aantal krachtige aanbieders overblijft, zodat niet kan worden geconcludeerd dat BAM NBM en HBG ten aanzien van deze activiteiten een dominante positie zullen gaan innemen.

Grond- Water- en Wegenbouw (GWW)

De NMa heeft uitvoerig onderzoek gedaan naar de biedgegevens voor grote projecten in de grondbouw, de wegenbouw en de droge waterbouw. Hieruit is naar voren gekomen dat er in het algemeen in de onderscheiden marktsegmenten nog voldoende ondernemingen actief zijn. Daarom is geconcludeerd dat er als gevolg van de overname geen machtspositie zal ontstaan ten aanzien van de uitvoering van grotere projecten.
Dezelfde conclusie geldt ook voor de railbouw, dit niettegenstaande het feit dat deze markt vrij sterk geconcentreerd is. De omvang van de activiteiten van HBG op deze markt is gering zodat het effect van de concentratie beperkt is. Bovendien is uit verklaringen van enkele afnemers gebleken dat buitenlandse aanbieders op deze markt in toenemende mate een rol spelen.

Het onderzoek van de NMa naar het samengaan van BAM NBM en HBG heeft zich niet gericht op het bestaan van kartels. Binnen de NMa is een apart team bezig met het onderzoek naar mogelijke overtredingen van het kartelverbod binnen de bouwsector.

Meer informatie: Saskia Bierling/Barbara Roest, tel. (070) 3303320/3362 of 06-51387468 / 06-22793063 (buiten kantooruren), e-mailadres: s.d.bierling@minez.nl / b.roest@minez.nl