Verbond van Verzekeraars

Richtlijn verzekeringsbemiddeling vastgesteld

De Raad van Ministers heeft eind september de Richtlijn verzekeringsbemiddeling vastgesteld. De richtlijn bevat een aantal eisen voor tussenpersonen, dat van groot belang is voor het bevorderen van de interne markt binnen Europa. De richtlijn moet eind 2004 in Nederlandse wetgeving zijn geïmplementeerd. Tussenpersonen die volgens de Gedragscode Informatieverstrekking Dienstverlening Intermediair (GIDI) werken, voldoen al aan een groot aantal voorwaarden uit de richtlijn.

De Richtlijn verzekeringsbemiddeling heeft twee doelen: meer helderheid geven in de distributie van verzekeringsproducten naar de consument en het bevorderen van de interne markt voor financiële diensten. In de richtlijn is een aantal eisen opgenomen waaraan tussenpersonen zich moeten houden, zoals verplichte registratie, voldoende vakbekwaamheid, integriteit, aansluiting bij een klachteninstituut, het hebben van een
beroepsaansprakelijkheidsverzekering, etc.
Tussenpersonen in Nederland die volgens de GIDI werken, voldoen al aan de meeste van deze voorwaarden, zoals de verplichte aansluiting bij het Klachteninstituut Verzekeringen en het hebben van een beroepsaansprakelijkheidsverzekering. Op bepaalde onderdelen van informatieverstrekking gaat de richtlijn echter verder. Zo moeten tussenpersonen schriftelijk vastleggen waarom ze een bepaald product adviseren (reasons why). Daarnaast moet een tussenpersoon de consument laten weten met welke verzekeraars hij zakendoet en of hij contractuele verplichtingen heeft met een verzekeraar, zoals productafspraken. Tot slot is een tussenpersoon verplicht het de consument te melden als hij een aandelenbelang in een kantoor heeft van meer dan 10 procent.
De komende tijd zal worden bekeken hoe deze aspecten in Nederlandse wetgeving kunnen worden geïmplementeerd. Het Verbond zal die discussie nauwgezet volgen. De volledige tekst van de Richtlijn verzekeringsbemiddeling staat op de website van het Verbond (www.verzekeraars.nl, onder de buttons Publicaties/Brochures & Rapporten).

Bondig, oktober 2002