Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

'Lage vergoeding brengt brandweerzorg in gevaar'

LOOSDRECHT, 25 oktober 2002 - De brandweerzorg in Nederland loopt gevaar doordat vrijwilligers een te lage vergoeding krijgen. Vooral plattelandsgebieden dreigen de dupe te worden van de lage instroom van nieuwe brandweerlieden. Dit concludeert nieuwssite 112TV na een onderzoek.

Bijna driekwart van de respondenten, voornamelijk brandweermensen zelf, spreekt deze vrees uit. Wel wordt hierbij opgemerkt dat als mensen zich voor het geld aanmelden bij de vrijwillige brandweer, zij 'beter op zoek kunnen gaan naar een echte baan'.

Het Nederlandse belastingklimaat blijkt ook niet echt in het voordeel van de vrijwilligersaanwas te werken. In de praktijk blijkt dat gegadigden afhaken zodra zij horen dat de vergoeding wordt aangemerkt als tweede baan.

Begin mei luidde de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR), een overkoepelend orgaan van de Nederlandse brandweer, ook al de noodklok over de beschikbaarheid van vrijwilligers.

De NVBR deed toen een oproep aan het kabinet dit probleem te onderzoeken en een mogelijke compensatieregeling met de werkgevers van vrijwilligers op te zetten. De NVBR kreeg namelijk regelmatig verzoeken om compensatie voor de tijdelijke afwezigheid van een medewerker als gevolg van diens vrijwilligerswerk.

Het onderzoek is gehouden in de maanden augustus, september en oktober van dit jaar. In totaal hebben 662 bezoekers meegewerkt aan het onderzoek. In de toekomst zal 112TV zijn bezoekers vaker vragen naar hun interesses, zodat hierop nog beter kan worden ingespeeld.


OVER 112TV
112TV (www.112tv.nl) is een non-profit website voor hulpverleners en andere geĂŻnteresseerden en laat op een integere manier exclusieve video's en foto's zien van onder andere branden en ongevallen. Daarnaast biedt 112TV bezoekers de mogelijkheid zich te abonneren op een nieuwsbrief, zodat deze op de hoogte worden gehouden van het laatste nieuws.

Aan 112TV werken meer dan tien gerenommeerde fotografen mee die hun foto's belangeloos ter beschikking stellen. 112TV is in 2000 opgericht door Wilbert de Vries. Uit eerder onderzoek blijkt dat 71 procent van de bezoekers werkzaam is bij de brandweer, politie of ambulance.

OVER HET ONDERZOEK
In totaal hebben 662 mensen aan het onderzoek meegewerkt. Hiervan is 74 procent het eens met de stelling dat de brandweerzorg gevaar loopt door te lage vergoedingen aan vrijwilligers. De resterende 26 procent is het dus niet met de stelling eens.

Noot voor de redactie (