Ingezonden persbericht


ROBIJN FASHION AWARD

Hamid ed-dakhissi en madelon spijker winnen rOBIJN fASHION aWARD

2002

Hamid ed-dakhissi en madelon spijker winnen sterke competitie

Modewedstrijd toont hoog niveau en eert de liefde voor het vak

Afgelopen donderdagavond 24 oktober, vond in de Central Studios van Utrecht de finale plaats van de Robijn Fashion Award 2002. Madelon Spijker werd met overgrote meerderheid gekozen tot de winnares van de Robijn Fashion Award Publieksprijs voor haar collectie "RAW'. Hamid Ed-dakhissi had niet alleen het enthousiasme van de aanwezigen aan zijn zijde, maar ook de vakjury met zijn collectie "Les Paleurs de Ciel" zo wist te boeien dat hem de Robijn Fashion Award Vakjuryprijs 2002 ten deel viel. Beide collecties zijn ieder op heel eigen wijze met veel liefde voor het vak gemaakt, maar ook de overige deelnemers toonden sterke ontwerpen die alle van hoog kwalitatief niveau getuigen.

Het jaar 2002 is een goed jaar voor de Robijn Fashion Award met een rijke oogst aan acht finalisten die in ontwerp, uitvoering en presentatie, haast niet voor elkaar onder doen. In plaats van een traditionele catwalk-presentatie was gekozen voor een opzet met acht ruimtes waar de acht finalisten hun kledingstukken in een passend kamerdecor presenteerden. Zo, bijna als videoclips, trokken de collecties aan de genodigden voorbij. Al tijdens deze presentatie bleek de vrouwencollectie van Hamid Ed-dakhissi met zijn poëtisch Barokke sfeer de gemoederen te raken. Zijn van afgedankte materialen gemaakt capes, robes en jassen, zijn met zichtbare liefde gemaakt, zo vond ook de vakjury, bestaande uit modeontwerpster Saskia van Drimmelen, Pieter Völker, Product Group Manager van de Bijenkorf, styliste Elle Verhage, modekenner en - journaliste Mo Veld en Montserrat Mukherjee, internationaal inkoopadviseuse. De jury riep hem unaniem tot winnaar van de Robijn Fashion Award Vakjuryprijs 2002. Mo Veld: "Hamid is lichtjaren vooruit. Hij heeft gebruikte materialen van bijvoorbeeld een oud matras, op een bijzondere manier een nieuw leven gegeven. Het is zo met hart en ziel gemaakt. Dat is goed voor het modevak."

Ook de collectie van Madelon Spijker, die met overgrote meerderheid van de stemming op internet door het Nederlandse publiek is verkozen tot winnares van de Robijn Fashion Award publieksprijs 2002, getuigt van een eigen stijl die ze zelf omschrijft als 'moderne romantiek'. Haar mysterieuze en sierlijke vrouwenmode is gemaakt van soepele materialen die de scherp gesneden broekpakken, broekrokken en tops, iets kwetsbaars geven. Ladylike met spannende en onverwachte elementen, zoals de felgekleurde tussenstukken van de op 't oog ingetogen zwarte plooirok. Beide winnaars van de Robijn Fashion Award 2002 ontvingen de prijs uit handen van hun voorgangers en mogen in samenwerking met- en gefinancierd door de Bijenkorf een collectie onder eigen naam ontwerpen, die vanaf voorjaar 2003 te koop is bij alle filialen van de Bijenkorf. Voor jonge ontwerpers een gedroomde kans als opstap naar een carrière als gevestigd modeontwerper. Madelon vindt het een hele uitdaging. "Ik heb zo naar deze wedstrijd toegeleefd dat ik even nog niet verder kan kijken. Het lijkt me heel spannend om mijn "RAW" collectie naar de praktijk te vertalen." Hamid had niet verwacht dat hij zou winnen. "Ik vond de kwaliteit van alle kandidaten heel hoog. Tijdens de workshops van het Fashion Institute Arnhem, die we in de aanloop naar de wedstrijd toe hebben gehad, hebben we allemaal hard gewerkt. Dat is fijn, want je gaat op een nieuwe manier naar je collectie kijken. Mijn ambitie? Een goede ontwerper worden die net als een kunstenaar kleding in relatie ziet tot het totaalbeeld. Een sfeer neerzetten zoals ik die in mijn hoofd heb. Liefst onder mijn eigen label!"

www.robijnfashionaward.nl

Persinformatie Robijn Fashion Award: Cachet Communicatie / Joanne Schouten T. 036 - 548 21 28 / E. joanne@cachetcommunicatie.com