European Union

Afdeling Pers en Voorlichting

PERSCOMMUNIQUÉ N° 87/02

25 oktober 2002

Arresten van het Gerecht in de zaken T-5/02 en T-80/02

Tetra Laval BV/Commissie

HET GERECHT VERKLAART NIETIG DE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE WAARBIJ

DE CONCENTRATIE VAN TETRA LAVAL EN SIDEL WORDT VERBODEN, ALSMEDE DE

BESCHIKKING WAARBIJ OP GROND DAARVAN HUN SCHEIDING WORDT GELAST

De economische analyse van de onmiddellijke mededingingsbeperkende gevolgen en van de concerneffecten, alsmede de te verwachten gedragingen van de betrokken vennootschappen berusten op onvoldoende bewijs en een aantal redeneringsfouten

Het argument van Tetra Laval betreffende schending van het recht van toegang tot het dossier wordt daarentegen afgewezen

Het Gerecht van eerste aanleg, dat in een versnelde procedure uitspraak doet, wijst binnen negen maanden twee arresten op de beroepen van de groep Tetra Laval BV, wereldwijd marktleider op het gebied van kartonverpakking. Deze beroepen hebben betrekking, enerzijds, op de door de Commissie verboden verklaarde fusie van de Franse dochtermaatschappij van de groep Tetra Laval met de Franse vennootschap Sidel, die hoofdzakelijk apparatuur en kunststof flessen van polyethyleentereftalaat (PET) ontwerpt en fabriceert, en, anderzijds, op een tweede beschikking van de Commissie waarbij op grond daarvan de scheiding van de twee vennootschappen wordt gelast.

De betrokken concentratie betreft de bedrijfstak van de verpakking voor vloeibare levensmiddelen en kan volgens de Commissie schadelijke gevolgen hebben voor de mededinging op meerdere markten: de markt van bepaalde PET-verpakkingsmachines, waarop Sidel een leidende positie heeft, die van de verpakkingsmachines voor aseptische kartons en voor aseptische kartonverpakkingen, waarop Tetra Laval een machtspositie inneemt, en die van HDPE (een op basis van high density polyethylene gevormd plastic) en van de machines die verpakkingen van dit materiaal fabriceren.

In het arrest waarbij de eerste beschikking nietig wordt verklaard, is het Gerecht van oordeel dat, anders dan Tetra Laval stelde, de Commissie het recht van toegang tot het dossier niet had geschonden.

Ten gronde daarentegen wijst het Gerecht de middelen van Tetra Laval toe.

Het Gerecht is om te beginnen van oordeel, dat de mededingingsbeperkende gevolgen van de concentratie op de door de Commissie geïdentificeerde markten zijn overschat, voorzover zij haar verbod, althans gedeeltelijk, staaft met horizontale (controle van de PET apparatuur door de gefuseerde eenheid) en verticale ( kans op vorming van een verticaal geïntegreerde structuur) gevolgen die onmiddellijk uit de concentratie voortvloeien.

Het Gerecht spreekt zich vervolgens uit over de analyse van de concerneffecten, dat wil zeggen over de effecten van de hergroepering van ondernemingen, die grotendeels op verschillende markten (karton en PET) werkzaam zijn en niet rechtstreeks met elkaar concurreren.

Tot staving van de voornaamste rechtvaardigingsgrond voor haar verbod stelt de Commissie, dat niet kan worden uitgesloten dat de fusie in de toekomst mededingingsbeperkende gevolgen heeft. Zij steunt haar betoog op het hefboomeffect, de uitschakeling van de potentiële mededinging en de versterking van de concurrentiepositie van de nieuw opgerichte eenheid.

Hoewel het Gerecht erkent, dat de Commissie de door een nieuwe structuur veroorzaakte concerneffecten mag onderzoeken wanneer zij de verenigbaarheid van een fusie beoordeelt, deelt het echter niet de conclusie van de Commissie in deze zaak.

Wat het hefboomeffect betreft, gaat de Commissie uit van de premisse dat de huidige overlappingen van de betrokken markten vroeg of laat zullen worden bevestigd, zodat Tetra Laval met gebruikmaking van haar machtspositie waarschijnlijk druk op een aantal van haar huidige afnemers zal uitoefenen om, indien zij op PET-verpakking wensen over te stappen, daarvoor de door Sidel gefabriceerde apparatuur te gebruiken. Het Gerecht stelt vast, dat de verwezenlijking van de concentratie in beginsel een dergelijk hefboomeffect mogelijk zou kunnen maken, maar is van oordeel, dat de Commissie niet heeft aangetoond, dat de nieuwe eenheid ertoe zal worden gedreven om van deze mogelijkheid gebruik te maken.

Het Gerecht wijst onder andere de prognoses van de Commissie van een sterke groei van de PET-markt af, alleen al omdat het segment van de vloeibare zuivelproducten (PLL) het tegendeel laat zien en omdat haar analyses met betrekking tot vruchtensappen te onvolledig zijn om te staven dat de thans gebruikte glazen verpakkingen door andere PET-verpakkingen zouden worden vervangen in plaats van door kartonnen of HDPE-verpakkingen. Volgens het Gerecht heeft de Commissie ook geen overtuigend bewijs geleverd in haar onderzoek van de wijzen waarop het hefboomeffect eventueel kan worden gebruikt, en die volgens de Commissie, indien daarvan vanaf de markten van aseptische karton gebruik wordt gemaakt, tussen nu en 2005 de nieuwe eenheid in staat zou stellen, op de verschillende markten voor
PET-verpakkingsapparatuur een machtspositie te verkrijgen. Voor de zogenoemde SBM-machines1 met een grote capaciteit, waarvoor Sidel verreweg de leider is, vertoont de beschikking van de Commissie een aantal leemten in de analyse (onder meer met betrekking tot bier en vruchtensappen) en redeneringsfouten met betrekking tot de marginalisatie van Sidel's concurrenten en van de tussenpersonen (converters).

Met betrekking tot de uitschakeling van de potentiële concurrentie op de markten voor aseptische karton, die bestaat uit ondernemingen die op de markten voor PET-apparatuur werkzaam zijn, is het Gerecht van oordeel, dat het geleverde bewijs niet de conclusie van de Commissie kan staven, dat de machtspositie van Tetra Laval zal worden versterkt.

Daar de versterking van de totale marktpositie van de uit de fusie voortgekomen eenheid als element in de redenering niet los te koppelen is van de analyse van het hefboomeffect en van de uitschakeling van de potentiële concurrentie, wijst het Gerecht dit af, gelet op zijn eerdere conclusie.

Wat zaak T-80/02 betreft, die betrekking heeft op de tweede beschikking van de Commissie, waarbij de scheiding van Tetra Laval en Sidel wordt gelast en die de beschikking inzake het verbod van de fusie als rechtsgrondslag heeft, leidt de nietigverklaring van de eerste beschikking logischerwijze tot de nietigverklaring van de tweede beschikking, nu deze geen grond meer heeft.

Voor de media bestemd niet-officieel stuk, dat het Gerecht niet bindt.

Deze persmededeling is beschikbaar in het Frans, het Duits, het Engels en het Nederlands.

De volledige tekst van het arrest is te vinden op onze internetpagina www.curia.eu.int heden vanaf ongeveer 15.00 uur

Voor nadere informatie wende men zich tot Zaïra Penders tel. (352) 4303 3127 fax (352) 4303 3656


1 "Stretch Blow Moulding" machines, dat wil zeggen voor de fabricage van PET- flessen gebruikte machines voor uitrekken, blazen en vormen.

---


---