Gemeente Deventer

DELEGATIE WIJKBEHEER NAAR SIBIU

Deventer is sinds enige jaren nauw betrokken bij het wijkbeheer en de burgerparticipatie in de stad Sibiu in Roemenië en het omliggende platteland. Er wordt daarbij samengewerkt tussen de provincie, gemeentebesturen en maatschappelijke organisaties zowel daar als hier. De samenwerking bestaat uit het uitwisselen van kennis en ervaring en uit het stimuleren van maatschappelijk initiatief van bewoners- en welzijnsorganisaties.

Voor het stimuleren van maatschappelijk initiatief wijkbeheer hebben de gemeente Deventer, woningcorporatie Rentré Wonen en de stichting Deventer-Roemenië in 2001 en 2002 jaarlijks veertienduizend euro beschikbaar gesteld. Met dit geld worden ongeveer tien projecten met een gelijk aantal beroepskrachten mogelijk gemaakt. Het gaat hierbij onder meer om het met bewoners opknappen van speelvoorzieningen, het opnieuw inrichten van parken, een crèche in de armste buurt, het aangeven van knelpunten in buurten richting gemeente, gescheiden afvalinzameling in wijken en het opzetten van een federatie van huurdersverenigingen, gekoppeld aan scholing.

Kennisuitwisseling

Voor de kennisuitwisseling tussen overheden en organisaties hier en daar heeft de gemeente voor 2002-2004 een bijdrage van negentigduizend euro ontvangen uit het Programma Gemeentelijke Samenwerking Toetredingslanden van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. In het kader van deze kennisuitwisseling brengt een uit negen personen bestaande delegatie uit Deventer en Overbetuwe van 27 oktober tot en met 3 november een bezoek aan het district Sibiu. De delegatie staat onder leiding van burgemeester James van Lidth de Jeude. Verder maken wethouder José Dirksen, vertegenwoordigers uit de wijkaanpak, de stichting One Europe, de stichting Deventer-Roemenië en de stichting Overbetuwe Helpt Marginimea Sibiului deel uit van de delegatie. Vermeldenswaard is dat de Nederlandse ambassadeur in Roemenië, de heer Wolthers, drie dagen aan het programma deelneemt. Op de agenda staan gesprekken met de provincie en diverse gemeentebesturen, een seminar over wijkbeheer, een informatieavond met alle partners over de interregionale samenwerking en bezoeken aan diverse projecten die met Deventer geld worden ondersteund.