Gemeente Wassenaar

Veelgestelde vragen

Casema moet zich aan advies houden
25-10-2002

In mei 2002 adviseerde de Programmaraad LRVW kabelexploitant Casema om de samenstelling van het basispakket van televisiezenders in de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar en Nootdorp, zonder wijzigingen te continueren.

Casema wilde, op grond van gesloten overeenkomsten met programma-aanbieders, van dit advies afwijken met als gevolg dat drie commerciële zenders (RTL4, Yorin en SBS6) uit het basispakket zouden gaan verdwijnen. De Programmaraad LRVW heeft het Commissariaat voor de Media verzocht om Casema erop te wijzen, dat dit advies wordt opgevolgd. Dat resulteerde in een openbare hoorzitting in juli van dit jaar. Op 17 oktober j.l. oordeelde het Commissariaat, dat Casema het advies van de programmaraad dient op te volgen en het bestaande basispakket in de huidige vorm (inclusies de commerciële zenders), in het desbetreffende exploitatiegebied, moet blijven doorgeven.

Televisie-advies
In het kader van de Mediawet is de Programmaraad LRVW jaarlijks verplicht, kabelexploitant Casema te adviseren omtrent de samenstelling van het basispakket, dat voor televisie bestaat uit 15 zenders en voor radio uit 25 zenders.
Het basispakket zoals dat op advies van de Programmaraad LRVW door Casema wordt doorgegeven bestaat uit zeven zogenaamde 'must carry'zenders, die op grond van de Mediawet verplicht door de kabelexploitant moeten worden doorgegeven. Dit zijn: Nederland 1, 2 en 3, TV-West en InfoThuis (regionale zenders), België VRT-TV1 en België KETNET/Canvas. Over deze zenders heeft de Programmaraad LRVW geen zeggenschap. De overige acht televisiezenders die worden doorgegeven in het basispakket zijn: RTL4, SBS6, Yorin, ARD, ZDF, BBC1, BBC2 en TV5. Uitsluitend over deze laatste acht zenders kan de programmaraad een advies uitbrengen.

Pluriformiteit
Door het niet beschikbaar zijn van commerciële zenders in het basispakket zou het samenstellen van een pluriform wettelijk minimum basispakket ernstig worden belemmerd. De Programmaraad LRVW is van mening, dat afspraken tussen programma-aanbieders en Casema niet doorslaggevend kunnen zijn voor de beschikbaarheid in het wettelijk minimum pakket.

De programmaraad sprak tijdens de hoorzitting tevens de angst uit, bang te zijn dat basispakket-abonnees gedwongen zouden worden, zich te abonneren op het duurdere standaardpakket, wanneer de commerciële zenders niet meer voor deze groep beschikbaar zouden zijn. In de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Rijswijk, Wassenaar en Nootdorp hebben circa 10% van alle Casema-abonnees het zogenoemde basispakket.

Postbusnummer
De Programmaraad LRVW houdt rekening met de wensen en belangen van de abonnees c.q. inwonende van de deelnemende gemeenten. Met vragen en/of opmerkingen omtrent het advies van de Programmaraad kan men uitsluitend schriftelijk terecht bij het volgend adres:

Programmaraad LRVW
Postbus 1147
2260 BC LEIDSCHENDAM