Gemeente Den Haag

2002-10-25: Den Haag wil meewerken aan een ontwikkelingsgericht streekplan


---

Den Haag ziet de meerwaarde in van het nieuwe Streekplan Zuid-Holland West en wil meewerken aan een verdere uitwerking ervan. Dat blijkt uit de vandaag bekendgemaakte inspraakreactie van het college van B&W op dit streekplan dat het ruimtelijk beleid bevat voor de regio Zuid-Holland West tot 2015, met een doorkijk tot 2020.

Het college heeft dan ook aangegeven dat de gemeente Den Haag een actieve rol wil spelen in het vervolgtraject van de streekplanherziening. De gemeente is mede daarom met de provincie in gesprek over samenwerking bij de verdere uitwerking van relevante onderdelen van het streekplan.

Zes speerpunten
Om te komen tot een ontwikkelingsgericht Streekplan stelt Den Haag zes speerpunten voor: een integraal kustbeleid, kwaliteitsimpuls groenblauwe structuur (o.a. integraal overnemen van de plannen voor de Westlandse Zoom), kwaliteitsimpuls wonen (o.a. herstructurering woonwijken), versterking economische basis (o.a. gedifferentieerd beleid bedrijventerreinen), netwerkontwikkeling infrastructuur (o.a. extra aansluiting Den Haag op rijkswegennet en snelle uitvoering RandstadRail en AggloNet) en ontwikkeling Centrale Zone (het gebied CS-Kwadrant, Beatrixkwartier, Laakhaven, Binckhorst, Vlietzone en A12-zone).

Nieuwe verstedelijking
Het streekplan is belangrijk voor ruimtelijke ontwikkelingen in en om Den Haag, omdat het daarvoor kaders stelt. Alle bestemmingsplannen worden aan het streekplan getoetst en bij afwijkingen wordt goedkeuring onthouden.
Belangrijke hoofdlijn van het beleid hiervoor is dat nieuwe verstedelijking zoveel mogelijk binnen bestaand verstedelijkt gebied plaats moet vinden. Daarnaast wil de provincie onder meer knooppunten van infrastructuur benutten om de ontwikkeling van de Deltametropool als stedelijk netwerk te ondersteunen.
Het Ontwerp Streekplan Zuid-Holland West is een herziening van het streekplan uit 1997 van de provincie Zuid-Holland. In februari 2003 wordt het aan Provinciale Staten voorgelegd.

last update: 25-10-2002 14:15:39 ;pag.: 16397; auteur: 616;cat.: