FNV BOUW

FNV Bouw waarschuwt tegen commercieel pensioen

'Pas op met aanbiedingen voor het individueel bijsparen voor pensioen of vroegpensioen.' Die waarschuwing geeft FNV Bouw nadrukkelijk aan alle werknemers in de bouw. Commerciële aanbieders blijken werkgevers te benaderen; ze sturen de werknemers vervolgens een brief over hun aanbieding. Volgens FNV Bouw is die duurder en slechter dan wat het Bedrijfspensioenfonds Bouw aanbiedt als 'Beterpensioen', een product dat CAO-partners gezamenlijk hebben ontwikkeld. FNV Bouw vindt dat werknemers goed moeten vergelijken voor ze ergens op instappen.

De bond is niet tegen concurrentie op de markt van 'bijsparen' van pensioen. Maar wat er op dit moment aan bedrijven en hun werknemers wordt voorgeschoteld, is verwarrend en suggestief, vindt FNV Bouw. Een verzekeringsagent met de naam W&W-advies, wat staat voor 'werkgevers&werknemers', benadert ondernemingen. Aanbod daar: met een kleine handeling in de loonadministratie kan de bijspaarmogelijkheid worden geregeld. Daarna stuurt deze verzekeringsadviseur een brief aan alle werknemers van het betrokken bedrijf met de zinsnede: 'uw werkgever staat erachter'. De te verkopen bijspaarmogelijkheid is van SFB Verzekeringen, één van de commerciële bv's van de SFB-groep, met het bijbehorende SFB-logo. Dat laatste kan de indruk wekken, zo vreest FNV Bouw, dat het gaat om een aanbod van 'het vertrouwde SFB'. De bond heeft geen zeggenschap over de activiteiten van de SFB-groep. De brief maakt ook gewag van de mogelijkheid in de bouw-CAO om voor bijsparen atv-dagen in te zetten; overigens wordt ten onrechte gezegd dat daarvoor 10 dagen kunnen worden ingezet, dat zijn er ten hoogste 5.

Deze commerciële variant is echter duurder en minder goed dan die van het bedrijfspensioenfonds BPF Bouw. FNV Bouw adviseert werknemers dan ook alert te zijn. Voor zij in zee gaan met een agent of tussenpersoon van SFB Verzekeringen is het verstandig een goede vergelijking te maken tussen beide aanbiedingen. De bond raadt iedereen aan daarvoor contact op te nemen met Beterpensioen van BPF Bouw via de pensioen informatielijn 020 583 40 40.

Voor de redactie,