Anti Racisme Informatie Centrum

LBR richt brief aan Burgemeester van Venlo
persbericht 25 oktober 2002

Het LBR heeft de Burgemeester van Venlo een brief gefaxt naar aanleiding van de vele racistische uitlatingen op de site die opengesteld is voor reacties naar aanleiding van de tragische dood van René Steegman. In de brief spreekt het LBR tevens zijn medeleven uit richting de nabestaanden van het slachtoffer.

Het LBR waardeert de mogelijkheid die de gemeente de burgers biedt om zich uit te spreken over de tragische gebeurtenis, middels de internetsite. De goede bedoelingen achter de pagina's en de waarschuwing dat racistische toonzetting geweerd zal worden, nu er een screening vooraf plaatsvindt, ten spijt, constateert het LBR dat de site een forum voor racisten dreigt te worden. Een groot deel van de reacties heeft met name de afkomst van één van de daders als onderwerp en laat zich zeer discriminerend uit ten opzichte van de Marokkaanse bevolkingsgroep in het bijzonder en allochtonen in het algemeen.

Het LBR spreekt haar waardering uit voor de reactie van de gemeente waarin de uitlatingen worden veroordeeld en iedereen opgeroepen wordt om zich kuis uit te drukken. Nu de site al ruim een dag ontsierd wordt met de ongepaste uitlatingen, heeft het LBR de Burgemeester verzocht om de racistische uitlatingen van de site te verwijderen en alles in het werk te stellen om te voorkomen dat er nieuwe racistische bijdrages op de site terecht komen. Niemand, en zeker niet de familie Steegmans, is gebaat bij het verder op scherp zetten van de verhoudingen tussen de verschillende bevolkingsgroepen.

Voor meer informatie over bovenstaande persbericht kunt u contact opnemen met het LBR tel.010 2010201