Ministerie van Financiën

Persbericht
PERS-02-243
Den Haag, 25-10-2002

Douane treft levende Toekan aan

Douanemedewerkers hebben in Rotterdam bij een reguliere controle aan boord van een schip op 26 september een levende toekan aangetroffen. In de hut van de kapitein troffen de douaniers de vogel aan die werd herkend als de Ramphastos toco ofwel de Reuzentoekan. De vogel is aan te merken als een bedreigde diersoort. Dergelijke dieren mogen zonder geldige vergunning niet worden ingevoerd. De toekan is door de douaniers in beslaggenomen en na overleg met de Algemene Inspectiedienst en de RVV ondergebracht in een quarantainestation. Tegen de kapitein is proces-verbaal opgemaakt. Het schip kwam uit Brazilië en had als bestemming Rotterdam.

De kapitein verklaarde dat de vogel op de Amazone rivier zelf in zeer slechte conditie aan boord was komen vliegen. Uit medelijden besloot de kapitein de vogel te verzorgen, zodat het dier kon aansterken en tijdens de volgende reis naar Brazilië op dezelfde plaats weer vrij kon worden gelaten. De douanemedewerkers constateerden dat de vogel gekortwiekt was en dus nooit zelfstandig aan boord had kunnen vliegen. De verklaring van de kapitein dat hij normaal nooit vogels aan boord had werd door de douaniers betwijfeld toen zij bij doorzoeking van het schip meerdere (lege) kooien hadden gevonden.

Het is een bekend feit dat de lokale bevolking in het Amazonegebied vogels vangt, kortwiekt en voor dollars verkoopt aan opvarenden van schepen. Dergelijke dieren leveren al gauw ¤ 5000 op.