Partij van de Arbeid

Den Haag, 25 oktober 2002

PvdA: De Hoop Scheffer moet VS aanspreken op inreisbeperkingen HIV-ers

Minister De Hoop Scheffer van Buitenlandse Zaken is bereid de Verenigde Staten opnieuw aan te spreken op inreisbeperkingen die seropositieven ondervinden bij de toegang tot dit land. Hij heeft dit geantwoord op schriftelijke vragen vanuit de Tweede Kamer, waartoe PvdA-kamerlid Peter Rehwinkel het initiatief heeft genomen.

Het internationaal recht staat ieder land toe zelf te bepalen wie zij tot haar grondgebied toelaat. De VS is bekend met de Nederlandse opvatting over het recht op vrij reizen van HIV+-patiënten. De VS is verder bekend met onder andere de "International guidelines on HIV/AIDS and Human Rights" van UNAIDS en de UNHCR (1999), die reisbeperkingen voor HIV/AIDS-patiënten veroordelen. Deze "guidelines" kunnen echter niet worden afgedwongen.

Problemen die HIV+-patiënten - of andere personen die lijden aan een overdraagbare ziekte - ervaren bij het reizen naar de VS, komen voort uit bepalingen in Amerikaanse wetgeving. De "Immigration and Nationality Act, Section 212" geeft aan dat personen die lijden aan overdraagbare ziekten die schadelijk zijn voor de volksgezondheid, niet in aanmerking komen voor visa en toegang tot de VS. De meeste Nederlanders hebben, als gevolg van het "Visa Waiver Pilot Program", geen visum nodig om naar de VS te reizen. In het vliegtuig krijgen zij een formulier uitgereikt dat zij dienen in te vullen en bij aankomst in de VS aan de immigratieambtenaar dienen te overhandigen. Dit 'I-94' formulier bevat een vraag met betrekking tot "communicable disease of public health significance". Indien de reiziger invult dat hij/zij aan betreffende ziekte lijdt, dan wordt hem/haar in beginsel de toegang tot de VS geweigerd.

Peter Rehwinkel: 'We lijken soms het onrecht te vergeten, dat zoveel mensen door de Verenigde Staten wordt aangedaan. Ik ga ervan uit dat minister De Hoop Scheffer heel serieus werk gaat maken van zijn toezegging om de VS opnieuw aan te spreken.'