Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Langere wachtlijsten jeugdzorg

De wachtlijsten bij de bureaus Jeugdzorg, het zorgaanbod en het Advies- en Meldpunten Kindermishandeling nemen toe.

Dat blijkt uit de tweede rapportage van de taskforce wachtlijsten jeugdzorg. Het aantal aanmeldingen bij de bureaus jeugdzorg steeg tussen 1 januari en 1 juli 2002 met 24 procent. Het aantal mensen dat langer dan vijf werkdagen moest wachten steeg met 31 procent. Sterker groeide het aantal mensen dat meer dan 45 werkdagen moest wachten op residentiële hulp (43 procent) en pleegzorg (75 procent). Het aantal aanmeldingen bij het Advies- en Meldpunten Kindermishandeling steeg met 8 procent, 33 procent moest langer dan vijf werkdagen wachten op start van het onderzoek.

De toenemende wachtlijsten worden gedeeltelijk verklaard uit de grotere bekendheid van de bureaus jeugdzorg. Bij het zorgaanbod stijgt de vraag omdat parttime varianten van residentiële hulp (hulp binnen instellingen) en pleegzorg mogelijk zijn geworden, zoals weekend- en vakantiepleegzorg. Bij de toenemende wachtlijsten van de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling spelen, naast de toenemende hulpvraag, ziekteverzuim en personeelstekorten een grote rol.

De taskforce wachtlijsten jeugdzorg levert nog dit jaar een nadere analyse met mogelijke oorzaken en oplossingen voor het groeiende wachtlijstprobleem.

Aanbieden rapportage wachtlijsten jeugdzorg 1. Aanbieden rapportage wachtlijsten jeugdzorg
Kamerstuk, 25-10-2002

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18529 .