Rijksvoorlichtingsdienst

Panorama Rotterdam 25 okt 2002

Evaluatie aanpak dualisering gemeentebestuur

Gemeenten zijn voortvarend aan de slag gegaan met de invoering van het dualisme. Een kwart van de gemeenten heeft bijvoorbeeld gekozen voor de benoeming van een of meer wethouders van buiten de gemeenteraad.

Dit blijkt uit een evaluatie van de eerste fase van de invoering van de Wet dualisering gemeentebestuur. De wet is bedoeld om het dualisme terug te brengen in de gemeentelijke politiek. Dit betekent dat raadsleden zich meer bezig moeten houden met het stellen van kaders, de controle op het college en het vertegenwoordigen van de bevolking. Het college van burgemeester en wethouders moet zich concentreren op het bestuur van de gemeente.

Volgens de evaluatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn gemeenten serieus bezig om de posities van de gemeenteraad en het college te ontvlechten. Ruim de helft van de gemeenten heeft bijvoorbeeld een raadsgriffier benoemd en een aantal gemeenten heeft - vooruitlopend op de wettelijke verplichting in 2006
- een rekenkamer(functie) ingesteld of is dit van plan te doen. Ook heeft de herziening van het commissiestelsel prioriteit gekregen. In veel gemeenten volgen de raadscommissies niet langer meer de portefeuilles van de wethouders en is het aantal raadscommissies structureel verminderd. De dualistische werkwijze blijkt ook uit het feit dat veel wethouders alleen op uitnodiging aanwezig zijn bij raads- of fractievergaderingen.

Minister Remkes heeft het evaluatierapport ter kennisgeving aan de Tweede Kamer gestuurd.

Bron:

- Persbericht ministerie van BZK

- Het volledige evaluatierapport (pdf)

Zie ook:
www.vernieuwingsimpuls.nl