Ingezonden persbericht


Progress Software Corporation tekent definitief akkoord over de overname van eXcelon

Overname versnelt bedrijfsstrategieën voor servicegerichte architectuur, integratie op basis van standaarden en XML-functionaliteit

Capelle aan den IJssel, 25 oktober 2002 - Progress Software Corporation (Nasdaq: PRGS), een toonaangevend leverancier van technologie voor de ontwikkeling van e-businessoplossingen, en eXcelonÔ Corporation (Nasdaq: EXLND of EXLN) maken bekend dat ze een definitief akkoord hebben bereikt over de overname door Progress Software van eXcelon, befaamd om zijn XML-tools en software voor databeheer. Het betreft een 'all-cash' transactie met een aankoopprijs van 3,19 USD per aandeel, of ongeveer 24 miljoen USD in totaal.

Progress Software Corporation ontwikkelt en commercialiseert technologie waarmee onze klanten krachtige e-businesstoepassingen kunnen bouwen, ontplooien, beheren en integreren , verduidelijkt CEO Joseph Alsop van PSC. Nu wij onze krachten bundelen met eXcelon, kunnen we geavanceerde producten aanbieden op de markten voor XML-databases, XML-tools en objectdatabases. Volgens Gartner Group is eXcelon de absolute topper in objectdatabases en een hoofdrolspeler op al zijn doelmarkten. Onze klanten zijn bijzonder enthousiast over de aanpak van ons filiaal Sonic Software, met zijn gedistribueerde en genormaliseerde architectuur voor integratie van toepassingen. De overname van eXcelon is goed nieuws voor Sonic's ESB (Enterprise Service Bus) en brengt ons weer een stap dichter bij onze doelstelling: het ideale softwareplatform aanreiken voor alle niveaus van gedistribueerde en op standaarden gebaseerde integratie.

Sonic Software is een toonaangevend leverancier van gestandaardiseerde integratieproducten voor bedrijven die in real-time opereren. Sonic geldt als trendsetter in de gedistribueerde integratie op basis van standaarden. Het bedrijf leverde met SonicXQ" als eerste een product in deze nieuwe categorie die Gartner Group graag Enterprise Service Bus (ESB) noemt. Voor meer informatie over de gevolgen van deze aankondiging voor Sonic s productstrategie verwijzen we naar het persbericht in bijlage.

PSC geniet faam in de markt voor embedded databases. Het is daardoor uitstekend gepositioneerd voor de ontwikkeling, commercialisering en ondersteuning van eXcelon's producten voor databeheer waaronder eXtensible Information Server (XIS), één van de belangrijkste XML-databases in de sector, en ObjectStore, de marktleider in objectdatabases.

De klanten van eXcelon doen hun voordeel met de stabiliteit van PSC "PSC is een marktleider die in de hele sector wordt gerespecteerd voor de robuustheid en de prestaties van zijn producten", prijst CEO Joe Bellini van eXcelon. eXcelon reikt PSC nu verscheidene complementaire producten aan, en dan vooral voor zijn snelgroeiende dochter Sonic Software. Wij delen dezelfde visie over integratie op basis van standaarden. Deze visie weerspiegelt een verbintenis ten opzichte van rendabele gedistribueerde informatica en bedrijven die in real-time opereren. Onze klanten van eXtensible Information Server (XIS), ObjectStore en Stylus Studio zullen PSC's enorme expertise in de ontwikkeling en de ondersteuning van databaseproducten, en ook zijn financiële stabiliteit weten te waarderen.

De transactie
De overname werd unaniem goedgekeurd door de raden van bestuur van Progress Software en eXcelon, maar moet nog de goedkeuring krijgen van de aandeelhouders van eXcelon. De overname zou binnen de 90 dagen afgerond moeten zijn, afhankelijk van de afwikkeling van de gebruikelijke afsluitingsvoorwaarden. Het effect van deze overname op de resultaten van boekjaar 2003 van Progress Software is afhankelijk van de timing van de transactie.

Alle directieleden, bepaalde managers en de belangrijkste aandeelhouder van eXcelon (goed voor in totaal ongeveer 9% van de gewone aandelen die eXcelon nu in omloop heeft), hebben met PSC aandeelhoudersakkoorden bereikt in het voordeel van de fusie. Bovendien heeft eXcelon PSC een optie verleend (die onder bepaalde omstandigheden kan worden uitgeoefend) voor de aankoop van nieuw uitgegeven gewone aandelen van eXcelon, goed voor ongeveer 19,9% van de aandelen die nu in omloop zijn.

Over eXcelon Corporation
eXcelon is een toonaangevend leverancier van datamanagementsoftware die de prestaties verhoogt van gedistribueerde toepassingen gemaakt met XML en Javatm en is geïmplementeerd op marktleidende softwareplatforms. Het gamma eXcelon-producten bestaat uit: eXcelon's eXtensible Information Server (XIS), een native XML database waarmee ontwikkelaars de extreme flexibiliteit van XML in een gedistribueerde omgeving kunnen beheren; Stylus Studio, een pakket ontwikkelingstools om XML-documenten, -schema s en -stijlbladen aan te maken en te bewerken; ObjectStore, een objectgeoriënteerde database, marktleider in zijn categorie, die snelle verspreiding en beschikbaarheid van gegevens verzekert voor complexe webtransacties, dynamische content, netwerkbeheerssystemen en een hele reeks toepassingen voor onafhankelijke software vendors (ISV s); en PSE/Pro, de gecondenseerde 100% Java-versie van ObjectStore voor embedded systemen.

eXcelon, met hoofdzetel in Burlington (Massachussets), heeft wereldwijd meer dan 4.000 klanten, waaronder marktleiders in belangrijke sectoren, zoals telecommunicatie, financiële diensten, retail en productie. eXcelon commercialiseert zijn oplossingen wereldwijd via VAR s (value-added resellers), systeemintegrators, consultancybedrijven, OEM-licentiehouders en rechtstreekse verkoopkanalen.

Over Progress Software
Progress Software is een mondiale leverancier van softwaretechnologie en diensten voor de ontwikkeling, de implementatie, de integratie en het beheer van oplossingen voor e-business. Het bedrijf levert een volledige reeks producten, met inbegrip van hulpmiddelen voor de ontwikkeling van toepassingen, SonicMQ, de toonaangevende messaging server voor e-business, en de meest gebruikte, voordeligste geïntegreerde database van de sector.

Onder zijn partners telt Progress Software meer dan 2.000 onafhankelijke softwareleveranciers (Independent Software Vendors ISV s) en leveranciers van toepassingsdiensten (Application Service Providers ASP s) die jaarlijks voor meer dan 5 miljard USD op Progressâ gebaseerde toepassingen en aanverwante diensten omzetten. Meer dan 40.000 organisaties in meer dan 100 landen waaronder 70% van de Fortune 100-bedrijven vertrouwen op toepassingen die op Progress Software gebaseerd zijn. Progress Software en Sonic Software zijn werkbedrijven van Progress Software Corporation (NASDAQ:PRGS). Sonic Software ontwerpt en ontwikkelt het Sonic-productgamma in de Verenigde Staten. In Europa worden deze producten verdeeld door Progress Software. Progress Software Corporation (NASDAQ:PRGS) heeft zijn hoofdkwartier in Bedford, Massachusetts, en kan worden bereikt op het web www.progress.com.