Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nederlander gebruikt meer drugs

Het gebruik van cannabis, cocaïne en ecstasy stijgt. Dat blijkt uit het Jaarbericht 2002 van de Nationale Drugsmonitor.

Het jaarbericht is opgesteld in opdracht van het ministerie van VWS. Ondanks het stijgende drugsgebruik wijkt Nederland niet af van andere Europese landen. Nederland neemt qua cannabisgebruik een middenpositie in binnen de Europese Unie en kent het kleinste aantal problematische harddruggebruikers.

In totaal steeg het aantal gebruikers van cannabis sinds 1997 met 82 duizend tot 408 duizend in 2001. Het gebruik steeg vooral onder jongeren tussen 20 en 24 jaar. Ook cocaïne en ecstasy zijn in populariteit gestegen. Het percentage cocaïnegebruikers verdubbelde van 0,2 naar 0,4 procent in de algemene bevolking. Het aantal ecstasygebruikers steeg van 0,3 naar 0,5 procent. Alleen het aantal opiaatverslaafden en drugsgebruikers van 12 tot 15 jaar bleef gelijk.

Voor het eerst levert het ministerie van Justitie ook een bijdrage aan het jaarbericht van de Nationale Drugsmonitor. Uit de cijfers rond drugscriminaliteit blijkt dat de drugsproblematiek een zwaar beslag legt op politie en justitie. Eén op iedere twintig misdrijfstrafzaken betreft een Opiumwetdelict. Twee op de drie geregistreerde opsporingsonderzoeken naar ernstige vormen van georganiseerde criminaliteit heeft te maken met drugshandel, productie en transport.

Aanbieden voortgangsrapportage drugbeleid 1. Aanbieden voortgangsrapportage drugbeleid
Kamerstuk, 25-10-2002

Om het kamerstuk op te halen: Zie het origineel http://www.minvws.nl/document...er=393&page=18534 .

Drugs 2. Drugs
Themapagina, 7-6-2001