Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 25/10/2002


---

Benoemingen aan de Vrije Universiteit

Per 1 oktober 2002 is de heer mr. J.W. Bellingwout benoemd tot hoogleraar Belastingrecht bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Jaap Bellingwout is aangetrokken in het kader van de nieuwe afstudeerrichting Fiscaal recht van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij zal de vakken vennootschapsbelasting en internationaal belastingrecht doceren met de nadruk op de positie van private ondernemingen. Bellingwout is sinds 1 februari 1990 verbonden aan Baker & McKenzie Amsterdam als advocaat en belastingadviseur. In zijn adviespraktijk werkt hij met name voor beursgenoteerde multinationals. Bellingwout blijft naast zijn hoogleraarschap werkzaam bij Baker & McKenzie Amsterdam. Voordat Bellingwout in dienst trad van Baker & McKenzie doceerde hij van 1989 tot 1995 Belastingrecht aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Bellingwout promoveerde aan dezelfde universiteit in 1996 op het proefschrift Zetelverplaatsing van rechtspersonen. Privaatrechterlijke en fiscaalrechterlijke aspecten. Bellingwout studeerde Nederlands recht en belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Leiden.

Dr. N. Burnashev is per 1 oktober benoemd tot hoogleraar Synapsfarmacologie bij de Faculteit der Geneeskunde.

De heer mr. F.J. van Ommeren, raadadviseur bij het Ministerie van Justitie, is per 1 oktober 2002 tevens benoemd tot deeltijdhoogleraar Staats- en bestuursrecht, in het bijzonder betreffende publiek-private taakvervulling, bij de Faculteit der Rechtsgeleerdheid. Frank van Ommeren (1964) promoveerde in 1996 cum laude aan de VU op het proefschrift De verplichting verankerd. De reikwijdte van het legaliteitsbeginsel en het materiële wetsbegrip. In 2000 werden zijn proefschrift en overige publicaties bekroond door de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen. Frank van Ommeren was van 1989 tot 1999 in verschillende functies werkzaam bij de vakgroep Staats- en bestuursrecht van achtereenvolgens de VU, de Universiteit Utrecht en de Katholieke Universiteit Brabant. Sinds 1999 is hij werkzaam bij het Ministerie van Justitie. De leerstoel van Van Ommeren zal zich richten op de verhouding tussen overheid en particulier initiatief, met inbegrip van het privaatrechtelijk overheidsoptreden. Kernvraag daarbij is welke taken en instrumenten "des overheids" zijn en welke taken door andere instanties kunnen worden uitgevoerd.

De heer dr. C.J. Strasburger is per 1 oktober 2002 benoemd tot hoogleraar Endocrinologie bij het VU medisch centrum.

Per 1 november 2002 is de heer dr. W.M.A. Niessen benoemd tot bijzonder hoogleraar

Instrumentele analyse, in het bijzonder bioanalytische massaspectrometrie
bij de Faculteit der Exacte Wetenschappen vanwege de Stichting Het Vrije Universiteitsfonds. Wilfried Niessen (1956) studeerde Chemie aan de Vrije Universiteit en promoveerde in 1996 aan de Universiteit van Amsterdam op het proefschrift Mass spectrometric detection in open tubular liquid chromatography. Niessen startte in 1986 zijn eigen onderneming "hyphen MassSpec". Vanuit deze onderneming verzorgt hij advisering en cursussen op het gebied van de analytische massaspectrometrie in binnen- en buitenland. Binnen het leerstoelgebied zal Niessen zich met name richten op de ontwikkeling van nieuwe analysemethoden voor de ontdekking en karakterisering van geneesmiddelen met behulp van vloeistofchromatografie en massaspectrometrie, al dan niet in combinatie met biospecifieke detectie.


---

2002-10-25 / pb 2.077.0 / as/

References


1. http://www.rechten.vu.nl/

2. http://www.rechten.vu.nl/

3. http://www.vumc.nl/

4. http://www.few.vu.nl/

Voor meer informatie over promoties, oraties en alle overige activiteiten die vermeld staan in dit e-mailbericht, kunt u terecht bij de dienst Communicatie, e-mail: communicatie@dienst.vu.nl, http://www.vu.nl of tel. (020) 444 5666.