Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

Nieuwe NIZW-publicatie Breed wonen

Een nieuwe kijk op wonen, welzijn en zorg

23 oktober 2002

Steeds meer buurt-, wijk- en dorpsbewoners hebben behoefte aan een flexibel aanbod van welzijn, zorg- en dienstverlening. Dit geldt niet alleen voor mensen met een ruim inkomen, maar ook voor degenen die zijn aangewezen op publieke voorzieningen. Voor zorg- en welzijnsinstellingen ligt hier een taak. De onlangs verschenen NIZW-publicatie Breed wonen biedt een nieuwe kijk op het samenspel van wonen, welzijn en zorg. De publicatie stimuleert de gedachtevorming over en de totstandkoming van nieuwe lokale combinaties van welzijn, zorg- en dienstverlening.

Nieuwe vragen
Nederland kent een groeiend aantal `taakcombineerders': ouders die betaald werk combineren met de zorg voor kinderen, familieleden die naast hun werk zorgen voor hun chronisch zieke kind of voor ouders / partners. Zij hebben behoefte aan goed op elkaar afgestemde voorzieningen die deze taakcombinatie makkelijker maken. Daarnaast zien we dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig willen wonen en actief willen blijven. Dat geldt ook voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of geestelijke beperking. Deze extramuralisering levert nieuwe vragen op aan zorg- en welzijnsinstellingen.

Vier voorbeelden
Na een schets van de achtergronden van het brede wonen komen er in Breed wonen vier voorbeelden aan bod van plaatsen waar welzijn, zorg- en dienstverlening zijn geïntegreerd. Zoals de Friese kernen Lekkum, Weidum, Augustinusga en Workum, waar een combinatie wordt geboden van persoonlijke dienstverlening, kinderopvang en `maatwerk' als een maaltijdservice en een boekenuitleen. Een ander voorbeeld is Deventer, waar in de wijk Colmschate een organisatie in het leven is geroepen die de dienstverlening voor de bewoners verbetert door de vraag naar diensten in kaart te brengen en daar een passend aanbod bij te zoeken. Ook vergelijkbare projecten in Zaandijk en Hilversum worden besproken. Ten slotte behandelt de auteur de inhoudelijke samenhang van deze projecten en geeft hij een aanzet tot een concept voor breed wonen.

Bestellen
Breed wonen. Een nieuwe kijk op wonen, welzijn en zorg is geschreven door Nico de Boer en kost ¤ 7,50. ISBN 90-5050-989-4 en E 53420. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, Postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 2306 607, fax (030) 2306 491, e-mail bestel@nizw.nl.

Laatste update: 25 oktober 2002