Gemeente Brunssum

Nieuwbouw bibliotheek weer stap dichterbij Brunssum wil Clemens Brocken (Maasbree) als burgemeester
Hoorzitting commissie voor de bezwaarschriften
Gezondheid niet in gevaar op het Emmaterrein Commissievergaderingen Eerste steen voor 'In den Kloostertuyn' Raadsvergadering op 5 november "Liever praten dan bekeuren" Laat uw stem horen via het referendum Wijkpost Noord krijgt een 8 Telefonische spreekuren bouwvergunningen Wijkatlas 2002 op internet Bereikbaarheid afdeling RO/BWT Stedelijke vernieuwing in Brunssum Spreekuren wethouders Koopzondagen 2002 Heeft m'n buurman bouwplannen? Voor de vijfde keer 'Eindejaarsuitkering' voor minima! Brigadiers zorgen voor veilige oversteek
Brunssum krijgt eervolle vermelding Werksleutel 2002 Gemeente vergoedt eigen kosten gebitsprothese Verkeersspreekuur Gemeente geeft PC's aan klanten Sociale Zaken
Info ReisNet Parkstad Limburg
MILIEU: RECONSTRUCTIE BODEMPLEINROUTE:
Bladkorven op proef Deel Akerstraat vanaf 12 oktober open Gratis compost in oktober DUALISME IN DE GEMEENTEPOLITIEK: Inleveren asbest Dualisme in de gemeentepolitiek Papier ophalen in oktober Inspreekuur voor burgers "EEN EXPEDITIE NAAR 2015"
Nieuwbouw bibliotheek weer stap dichterbij

De nieuwbouw van de bibliotheek in Brunssum is weer een stap dichterbij! Op dinsdag 8 oktober ging de gemeenteraad van Brunssum akkoord met de financiering van de verhuizing en de vernieuwing van de gemeentebibliotheek. De verwachting is dat de nieuwe bibliotheek in 2004 opengaat, bij het Romboutscollege aan de Schoolstraat.

De bibliotheek van Brunssum is nu nog gehuisvest op de benedenverdieping van het Bestuurscentrum aan het Lindeplein. Al jaren kampt die locatie met ruimtegebrek, waardoor het bestand boeken en media onvoldoende vernieuwd en uitgebreid kan worden. Met de verhuizing naar de nieuwbouw op de Rombouts-locatie moet Brunssum straks weer gaan beschikken over een volwaardige bibliotheekvoorziening.

Groots bouwproject
De verhuizing en de nieuwbouw van de bibliotheek maken onderdeel uit van een ambitieuze herinrichting van het gebied Rumpenerstraat/Schoolstraat/Crijckelshof. In deze hoek wordt niet alleen de nieuwe bibliotheek gevestigd, maar wordt ook het Romboutscollege fors uitgebreid, komen er nieuwe woningen, en zal ook de nieuwe C1000-supermarkt (voorheen de A&P-supermarkt) een plek krijgen.
Het gaat om één groot bouwproject dat tussen augustus 2003 en augustus 2004 uitgevoerd zal worden. Zo gaat de huidige gymzaal van het Romboutscollege tegen de vlakte. Op die plek komt de nieuwe C1000 (nu nog gevestigd op de hoek Rumpenerstraat/Heugerstraat) met een flink aantal extra meters winkelruimte en een ingang aan de Rumpenerstraat. Boven op de supermarkt komen 27 stadswoningen, waarschijnlijk in de huurcategorie.
De nieuwe bibliotheek komt op de hoek Rumpenerstraat/Schoolstraat. De bibliotheek wordt samengevoegd met de schoolbibliotheek van het Romboutscollege. Leerlingen van het Romboutscollege kunnen vanuit het schoolgebouw de bibliotheek bereiken, voor overige bezoekers komt er een aparte ingang aan de Rumpenerstraat. De nieuwe bibliotheek krijgt een vloeroppervlakte van 1.500 vierkante meter, een kwart méér dan op de huidige locatie in het Bestuurscentrum. Boven op de bibliotheek komen ook stadswoningen in -waarschijnlijk- de huurcategorie. Het gaat hier om 10 à 12 woningen in het duurdere segment.

Klaar in 2004
Het Romboutscollege gaat ook fors uitbreiden, met ongeveer 850 vierkante meter nieuwe lesruimte. Dit gebeurt om het groeiend aantal leerlingen in de toekomst op te kunnen vangen. Zo zal het huidige schoolplein aan de Schoolstraat bebouwd worden en zal ook uitgebreid worden in de richting van het Crijckelshof. Aan het Crijckelshof komt het nieuwe schoolplein te liggen, met parkeerplaatsen en fietsenstalling.
De nieuwbouw van het Romboutscollege moet voldoende zijn om in de nabije toekomst aan maximaal 840 leerlingen onderdak te bieden. Op termijn zullen ook het Arcuscollege en de Pastorale School op deze locatie worden ondergebracht.
Tijdens de bouwwerkzaamheden, gedurende het schooljaar 2003/2004, zullen leerlingen van het Romboutscollege voor kortere of langere tijd elders les moeten volgen.

In het najaar van 2004 moet het complete nieuwbouwproject
-bibliotheek, Romboutscollege, woningen en supermarkt- klaar zijn en kunnen de inwoners van Brunssum beschikken over een nieuw aanbod van moderne en goed geoutilleerde onderwijs-, buurtwinkel- en bibliotheekvoorzieningen.

---

Bladkorven op proef

De gemeente heeft in heel Brunssum bladkorven geplaatst. De bladkorven zijn grote bakken waar inwoners bladeren in kunnen gooien. De gemeente heeft de korven geplaatst om inwoners, die last hebben van overvloedige bladval in tuin of op straat, tegemoet te komen. Het gaat om een proef van voorlopig een jaar.

De bladkorven zijn gazen bakken die op een 50-tal locaties in heel Brunssum zijn geplaatst, met name op groene locaties (parken en plantsoenen). De korven worden tijdens het seizoen, tot december, dagelijks leeggemaakt.

Het slagen van de proef hangt af van de mate waarin bewoners gebruik maken van de bladkorven. De gemeente wijst erop dat in de bladkorven alleen bladeren van bomen en struiken gegooid mogen worden. Raakt de inhoud vervuild met andere afvalsoorten, dan leidt dit tot te hoge verwerkingskosten.

---

Nieuwe rotonde Rembrandtstraat/Akerstraat
Brigadiers zorgen voor veilige oversteek

Sinds zaterdag 12 oktober is een gedeelte van de opnieuw ingerichte Akerstraat opnieuw in gebruik. Blikvanger van het nieuw aangelegde weggedeelte tussen de Venweg en de Rembrandtstraat is de rotonde bij de Rembrandtstraat. Aan de zuidzijde van deze rotonde staan verkeerslichten. Deze zijn speciaal bedoeld voor overstekende schoolkinderen.

De verkeerslichten worden ingeschakeld door verkeersbrigadiers en zijn bedoeld als extra ondersteuning voor het veilig laten oversteken van de kinderen van en naar school.
Deze verkeerslichten zijn dan ook alleen in werking op aanvraag van de brigadiers.
Buiten de tijden dat kinderen van en naar school gaan, zijn deze lichten niet in werking en ook niet te gebruiken door andere voetgangers. De verkeerslichten hebben dan een oranje knipperend licht. Dit is gedaan om de doorstroming van het verkeer op de Bodempleinroute te bevorderen.
De overige voetgangers maken normaal gebruik van de zebra en behoren volgens de verkeersregels daarbij voorrang te verkrijgen.
---

Hoorzitting commissie voor de bezwaarschriften

De commissie voor de bezwaarschriften houdt op maandag 28 oktober een openbare hoorzitting.

Om 14.30 uur behandelt de commissie een bezwaarschrift tegen de afwijzing van een aanvraag om vergunning voor het exploiteren van een coffeeshop.

Om 15.00 uur behandelt de commissie een bezwaarschrift tegen het niet tijdig nemen van een beslissing op het verzoek om vrijstelling van het bestemmingsplan voor het gebruik van de begane grond van het pand Maastrichterstraat 55 voor kantoordoeleinden.

Om 15.30 uur behandelt de commissie bezwaarschriften tegen het voorbereidingsbesluit voor het gebied Emma woonvlek I, gelegen tussen de Emmaweg, Akerstraat-Noord, Treebeekstraat, Wenckebachstraat en de urban villa's.

Om 16.00 uur behandelt de commissie bezwaarschriften tegen de permanente omkering van de rijrichting in de Lindestraat.

De hoorzitting vindt plaats in de raadzaal in het Bestuurscentrum. De hoorzitting is openbaar en kan door iedereen worden bijgewoond.
---

Commissievergaderingen

In week 44 worden commissievergaderingen gehouden ter voorbereiding op de raadsvergadering van dinsdag 12 november 2002.

Maandag 28 oktober: Ruimte & Techniek.
Op de agenda: opstarten vrijstellingsprocedure voor de vestiging van een hoogwaardig horecabedrijf in de voormalige Hoeve Orbons; vrijstellingsverzoek oprichting aardappelopslagloods van de firma Bex; het voorstel om de bevoegdheid om vrijstelling te verlenen te delegeren aan het college; gefaseerde invoering van tariefdifferentiatie bij afvalinzameling; handhaving huidige gemeenschappelijke regeling Rd4; stand van zaken ontwikkeling Schutterspark; restsanering Emmaterrein.

Dinsdag 29 oktober: Burgerzaken.
Op de agenda: situatie rond jeugdhonk Spooky

Woensdag 30 oktober: Middelen.
Op de agenda: afvaardiging raadsleden in Gemeenschappelijke Regeling Werkvoorzieningschap OZL; instemming met Gemeenschappelijke Regeling Intergemeentelijke Brandweer Parkstad Limburg; restsanering Emmaterrein.

De bijeenkomsten worden gehouden in de raadzaal van het Bestuurscentrum en beginnen om 19.00 uur.
De vergaderingen zijn openbaar en belanghebbenden zijn van harte welkom. Wilt u het woord voeren over een te behandelen onderwerp, dan dient u dit tijdig bij de aanvang van de vergadering kenbaar te maken aan de voorzitter van de commissie.

---

Raadsvergadering op 5 november
De gemeenteraad komt voor een vergadering bijeen op dinsdag 5 november om 10.00 uur in de raadzaal van het Bestuurscentrum. Deze vergadering zal door de Lokale Omroep Onderbanken rechtstreeks op televisie worden uitgezonden op kanaal 50+ (704,25 Mhz). Belangstellenden zijn ook van harte welkom op de tribune in de raadzaal.
De agenda en bijbehorende vergaderstukken liggen voor publiek ter inzage bij de balie in de hal van het Bestuurscentrum, in de bibliotheek en in d'r Brikke-oave.

Op de agenda onder meer de volgende onderwerpen:

Beleidsbegroting en meerjarenraming 2004-2006
In de beleidsbegroting 2003 heeft het college de speerpunten van het financiële beleid voor het jaar 2003 vastgelegd. In de meerjarenraming 2004-2006 geeft het college de richting van het financiële beleid voor die jaren aan. Het college vraagt aan de raad om zowel de begroting 2003 als de meerjarenraming vast te stellen. (zie ook apart artikel op deze gemeentepagina's).

Huisvestingsvoorzieningen Onderwijs
De schoolbesturen sturen jaarlijks een aantal verzoeken in om realisering van huisvestingsvoorzieningen. De raad dient vervolgens een programma vast te stellen waarin is aangegeven welke voorzieningen gerealiseerd zullen worden. Aan de raad wordt nu gevraagd om het concept-programma voor 2003 vast te stellen.

Belastingmaatregelen 2003
Het college vraagt aan de raad de volgende concept-verordeningen voor 2003 vast te stellen: onroerende-zaakbelasting, afvalstoffenheffing, hondenbelasting, rioolrecht, legesverordening, precariobelasting en gebruiks- en genotsretributies, lijkbezorgingsrechten, marktgelden, toeristenbelasting, en de CAI-tarieven.
Papier ophalen in november
Zaterdag 2 november: Bexdellen, De Struiken, Heufke, Hokkelenberg, Zaterdag 9 november: De Kling, De Streek, Klingbemden, Rozengaard, Op Zaterdag 16 november: Rumpen/Rumpenerbeemden, Componistenbuurt, Zaterdag 30 november: Amstenraderveld, Bouwberg, Egge, Oeloven, Op gen