Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Komend evenement
Bezwaren tegen sloopvergunning Chassékerk ongegrond De externe Awb-bezwaarschriftencommissie heeft het Dagelijks Bestuur van stadsdeel De Baarsjes geadviseerd de bezwaren die zijn ingediend tegen de sloopvergunning voor de Chassékerk ongegrond te verklaren. De werkgroep 20-40, het Cuypersgenootschap en de werkgroep bestemmingsplan Chassébuurt hadden deze bezwaren ingediend nadat stadsdeel De Baarsjes een sloopvergunning had verleend aan de eigenaar van de Chassékerk. In dit advies geeft de Awb-commissie aan dat het stadsdeel wettelijk verplicht was de sloopvergunning verlenen. Het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes neemt het advies van de Awb-commissie over.

Stadsdeel De Baarsjes wilde de Chassékerk gebruiken als locatie voor ondermeer een brede school / breed buurtcentrum. De parochie en het Bisdom Haarlem wensen echter niet mee te werken aan de instandhouding van de kerk. Op 1 maart van dit jaar heeft de parochie van de Chassékerk bij het stadsdeel een sloopaanvraag ingediend. Omdat het stadsdeel geen wettelijke gronden had om een sloopvergunning te weigeren, is deze op 6 juni verleend.

Monumentenstatus

In juni 2002 heeft de Stichting Werkgroep 20-40 de kerk bij het stadsdeel voorgedragen als gemeentelijk monument. De verwachting is dat de dienst Monumentenzorg nog dit jaar een advies uit zal brengen aan het Dagelijks Bestuur van De Baarsjes. Inmiddels heeft het Cuypersgenootschap een aanvraag ingediend voor het plaatsen van de kerk op de rijksmonumentenlijst. De parochie heeft aangegeven dat er bij een aanwijzing als rijksmonument alsnog een religieuze invulling aan de kerk zal worden gegeven. De parochie heeft nog geen concrete sloopplannen.
Buurtfeest in de Jan Maijenstraat /Jan Maijenplein

Op woensdag 23 oktober organiseerde de initiatiefgroep 'Feest in de Jan Maijenbuurt' samen met stadsdeel De Baarsjes een buurtfeest in de Jan Maijenstraat (Jan Maijenplein). De afgelopen jaren zijn de woningen in de buurt grondig opgeknapt. Ook de straten en het plein voor de Jeruzalemkerk zijn geheel opnieuw ingericht.

De wethouders Openbare Ruimte, Hester Maij van de centrale stad en Witte Goudriaan van De Baarsjes, hebben een gegraveerde steen onthuld die in het plein wordt geplaatst.


---

© Stadsdeel De Baarsjes - 25/10/2002