Bureau Drechtsteden


Persbericht

Resultaten onderzoek vrijetijdsbesteding

De meest populaire vrijetijdsactiviteiten in de Drechtsteden zijn winkelen, actieve en sportieve recreatie, evenementen en festivalbezoek, bezoek aan natuur- en recreatiegebieden en bezoek aan bioscopen en theaters. Dit blijkt uit een onderzoek naar vrijetijdsbesteding onder inwoners van de Drechtsteden. Het onderzoek is in opdracht van het Drechtstedenbestuur uitgevoerd in de maanden januari tot juni 2002.

Het onderzoek betrof de deelname en wensen m.b.t. voorzieningen op het gebied van sport, recreatie, kunst en cultuur. Ongeveer 4430 inwoners van de Drechtsteden tussen 15 en 75 jaar hebben een schriftelijke vragenlijst ontvangen. De gegevens van het onderzoek zijn onmisbaar voor de gemeenten van de Drechtsteden bij het maken van plannen voor nieuwe voorzieningen of verbetering van bestaande voorzieningen.

Sport
De meest beoefende sporten in de Drechtsteden blijken vooral individueel en ongeorganiseerd van aard, zoals zwemmen, fitness, wielrennen/mountainbiken, hardlopen, skeeleren en skaten, schaatsen en aerobics. De inwoners zijn redelijk tevreden over de voorzieningen voor georganiseerde sporten. Over de mogelijkheden voor individuele sporten en actieve recreatie is men veel minder tevreden. Er is vooral behoefte aan meer paden en bewegwijzerde routes voor bijvoorbeeld fietsen, wandelen, paardrijden, skeeleren/skaten en kanovaren.

Recreatie en cultuur
De natuur- en recreatiegebieden in de regio worden door steeds meer inwoners bezocht. Grootste trekkers zijn de Hollandsche Biesbosch, de Oude Maas en de molens van Kinderdijk. Over de hoeveelheid natuur- en recreatiegebied is men tevreden, maar de inrichting zou kunnen worden vernieuwd. Er is vooral behoefte aan toilet-, horeca- en picknickvoorzieningen en aan speelplekken voor de kinderen.

Dordrecht vervult op het gebied van kunst en cultuur een centrumfunctie voor de Drechtsteden. Ook komen veel mensen naar Dordrecht om te winkelen of om een evenement te bezoeken.