Gemeente Woudrichem

25/10/2002
De wijkagent is terug In uw buurt!

De politie is terug in de wijk. Uit de auto, wandelend of fietsend zodat hij/zij voor u aanspreekbaar en herkenbaar is. Een agent die weet wat voor problemen er in uw buurt zijn, iemand die weet wat er speelt. Uw wijkagent zal samen met collega's van het wijkteam problemen aanpakken en beter nog, waar mogelijk voorkomen.

Dat doet de politie niet alleen. Contacten met de partners in de wijk zijn onmisbaar voor uw wijkagent. In nauw overleg met diverse instanties wordt een probleem aangepakt of voorkomen. Centraal staat u, de burger in de wijk. De politie, justitie, gemeenten, woningbouwverenigingen en andere maatschappelijke partners zijn daaromheen georganiseerd met het doel zorg op maat te bieden.

Uw wijkagent is echter geen vergadertijger, geen sociaal werker, maar een politieman- of vrouw die in uw woonomgeving de criminaliteit aanpakt, jeugd en jongerengroepen benadert, verbaliserend optreedt en een bijdrage levert aan het leefbaar maken van uw wijk of buurt.

Wijkgericht werken prioriteit voor politie
Een wijkagent maakt deel uit van een dynamische politie organisatie. We hebben met elkaar afgesproken dat we als politie herkenbaar, bereikbaar en beschikbaar willen zijn op momenten dat het nodig en gewenst is. De politie samen met partners aan de voorkant van de problemen, waarbij het accent verschuift van repressief (achteraf optreden) naar preventief (problemen voorkomen)

Het korps Midden en West Brabant, waar ook uw politieteam onder valt, is volop in beweging. Op allerlei manieren willen wij ons werk zo inrichten dat er steeds meer 'blauw' op straat komt. Hierbij gaan we uit van uw behoefte: een veilige woon- en leefomgeving. Naast het aanstellen van wijkagenten, wordt ook een goede service geboden aan u als burger. Zo is de noodhulp voor 1-1-2 meldingen al anders georganiseerd. Binnen een kwartier na de melding is de politie op de plaats waar hulp moet worden geboden. In 2005 moet de nieuwe organisatie in al haar geledingen 'klaar' zijn. Van nu tot 2005 zullen we steeds nieuwe stappen zetten om u met onze partners een veiligere leefomgeving te bieden.

Vrije inloop
Het politiebureau in Woudrichem en Werkendam zijn op werkdagen geopend van 9 - 12 uur. U kan dan daar voor vragen, het maken van afspraken, voorlichting en informatie terecht. Mocht het politiebureau gesloten zijn en u wilt toch de politie spreken, dan kan dat door gebruik te maken van een speciaal voor dat doel aangelegde voordeurbel. Na aanbellen krijgt u een medewerker van teleservice te spreken die u dan ten dienste staat.

Noodhulp
De politie moet beschikbaar zijn als het nodig is. Als u geconfronteerd wordt met een levensbedreigende situatie belt u onmiddellijk 1-1-2. Ook in de nieuwe structuur is dat een feit. Uw telefoontje komt bij de 1-1-2 centrale binnen die u doorverbindt met de meldkamer van de politie, de brandweer of de GGD. De politie meldkamer stuurt de politie-eenheden centraal aan. Door nieuwe technieken is vanuit de meldkamer te zien waar iedere politieauto zich op dat moment bevindt. Binnen 15 minuten is de politie ter plaatse is om hulp te verlenen.

Dag en nacht bereikbaar
Bij niet spoedeisende meldingen is de politie 24-uur per dag telefonisch bereikbaar middels het landelijk toegangsnummer 0900-8844. Afhankelijk van de aard van de melding en in overleg met de melder zal worden beslist of directe inzet noodzakelijk is. Indien dit noodzakelijk is zal een poitie eenheid uw melding in behandeling nemen en voor zover mogelijk bij u langs komen. Indien geen directe inzet noodzakelijk is zal een vervolg afspraak worden gemaakt door medewerkers van teleservice.

Even voorstellen
Het politieteam in de gemeenten Aalburg, Woudrichem en Werkendam werkt met zo om en nabij de 53 medewerkers. Negen van hen zijn twee jaar geleden (2000) specifiek aangesteld als wijkagent. Uw wijkagent Is met foto te zien op www.dewijkagent.nl

* Woudrichem, Rijswijk, Giessen en Oudendijk: Henk de Graaff
* Almkerk, Andel, Uitwijk, Uppel en Waardhuizen: Job van Breugel