Politie Hollands Midden
Telefoon (071) 5459800
Fax (071) 5459326
Afkomstig van: Jaap Nelemans
Datum: 25 oktober 2002


Woninginbraken Leiden West met tweederde afgenomen Leiden
Jan Boom, sinds anderhalve maand teamchef van politieteam Leiden West is erg tevreden over de daling van het aantal woninginbraken in 'zijn' gebied. Nog steeds geldt een woninginbraak als een ernstig iets. Een onbekende is binnengedrongen in het privéddomein.
Normaal telde team West per viermaandelijkse periode zo'n 45 woninginbraken in het stadsdeel, maar in de maanden mei, juni, juli en augustus waren het er slechts 14! Een daling van 66%.
In Leiden West wordt hard gewerkt aan de verbetering van de beveiliging van woningen. Samen met de gemeente Leiden, de Leidse Welzijnsorganisatie en de woningcorporaties benaderd het politieteam alle bewoners met een persoonlijk advies voor de beveiliging van de woning. Dit project is bekend met de naam 'Wessie, uw wijkinbreker'.
Jan Boom: "Wessie begint zijn vruchten af te werpen. Bij de 13 daadwerkelijke inbraken ging het om woningen die in het kader van Wessie nog niet waren bezocht. De 14e was een poging. Deze bewoners hadden al wel maatregelen genomen en daar is de inbreker dan ook niet binnen geweest. Dat kan ik geen toeval meer noemen".
Anderhalf jaar geleden hadden nog geen 20 van de 9600 woningen in Leiden West het Politie Keurmerk Veilig Wonen; een landelijke standaard voor inbraakbeveiliging. Sinds het project Wessie zijn er 500 woningen met het Keurmerk en dan zijn nog alleen die woningen meegeteld die volledig aan de eisen van het Keurmerk voldoen. Er zijn ook bewoners die in een aantal stappen de beveiliging van hun woning aanpakken.
Om het effect van verplaatsing zo veel mogelijk tegen te gaan, zal het project in heel het district Leiden-Voorschoten worden uitgevoerd.

Te veel gedronken Leimuiden
Een 47-jarige automobilist uit Leiden reed vrijdag 25 oktober met te veel alcohol op over de Tuinderij in Leimuiden. Hij moest blazen, de uitslag van de ademanalyse was 445 ug/l. De man kreeg een rijverbod van 4 uur en een proces-verbaal.