PERSBERICHT

Goed seizoen door Geva Racing afgesloten op Brands Hatch

Brands Hatch (GB), 21 oktober 2002. Het afgelopen weekend verreden Formule Ford Festival op het Engelse circuit van Brands Hatch betekende voor Geva Racing de laatste krachtmeting van het seizoen. Met gemengde gevoelens kijkt het Van Uitert Junior Team op het Festival terug. "Natuurlijk zijn we teleurgesteld over het voortijdig uitvallen, maar de snelheid was er, we konden met de besten mee." Geva Racing kan terugzien op een opnieuw uiterst succesvol verlopen seizoen met overwinningen voor Xavier Maassen (Meerssen) en Tristan te Pas (Blaricum), een eerste plaats in het Belgisch kampioenschap voor Xavier Maassen en topklasseringen voor beide rijders in het Nederlands- en Benelux kampioenschap.

Het Formule Ford Festival op het Engelse circuit van Brands Hatch wordt algemeen beschouwd als het officieuze Wereld Kampioenschap in deze fel bevochten klasse. Uit alle delen van de wereld komen de Formule Ford rijders naar Engeland om deze titel op hun erelijst te kunnen bijschrijven. Vanaf de allereerste training op maandag was Geva-rijder Xavier Maassen in de top van het klassement te vinden. "We hebben veel en onder alle omstandigheden kunnen testen en dat ging uitstekend. Voor zowel een droge als natte baan hebben we de juiste afstelling gevonden." De Van Uitert Junior team-rijder onderstreepte dit door tijdens de officiele kwalificatie een tweede tijd op de klokken te zetten, slechts 0,01 seconde achter de Van Diemen fabrieksrijder Richard Goransson.

In de daaropvolgende heat was Xavier Maassen echter minder gelukkig. Gestart vanaf de tweede plaats werd de Geva-rijder al in de eerste ronde door een aantal concurrenten geraakt en belandde naast de baan. De onfortuinlijke Maassen moest daardoor in de halve finale achteraan het veld zijn race beginnen. Na een verbeten inhaaljacht vanaf de 26ste positie, bereikte Maassen toch nog een 15de plaats. Helaas mochten slechts de eerste twaalf direct door naar de finale en dus moest de Geva-rijder via een herkansing proberen alsnog plaatsing voor de finale af te dwingen. Daar sloeg echter opnieuw het noodlot toe. Liggend op de vijfde positie en daarmee uitzicht op een plaats in de finale, kwam Xavier Maassen opnieuw met een concurrent in aanraking en viel daardoor uit. "Dat zijn van die dingen waarvan je weet dat ze tijdens het Festival kunnen gebeuren. Het gaat hard tegen hard en dan heb je een dosis geluk nodig. We hebben laten zien met de allersnelsten mee te kunnen. Xavier was 0,01 seconde langzamer dan Richard Goransson en die wordt hier uiteindelijk tweede", aldus een realistische Gert Valkenburg.

Het Formule Ford Festival betekende het einde van een voor Geva Racing uiterst succesvol seizoen. Hoogtepunt was uiteraard de winst vanaf pole position van Xavier Maassen tijdens het belangrijkste raceweekend van Nederland, de Marlboro Masters. Tristan te Pas herhaalde dit huzarenstukje door tijdens de Finaleraces eveneens vanaf pole position soeverein naar de winst te rijden. Daarnaast eisten beide Geva-rijders tijdens het tien wedstrijden omvattende Van Uitert Benelux kampioenschap vele podiumplaatsen voor zich op. Dit resulteerde uiteindelijk in een tweede en een derde plaats in het Benelux kampioenschap, een tweede en vijfde plaats in het Nederlands kampioenschap en een Belgische titel voor Xavier Maassen. Resultaten die kunnen worden toegevoegd aan de lange reeks van successen van Geva Racing in de afgelopen jaren.

Uitslag Formule Ford Festival, 20 oktober 2002, Brands Hatch(GB):
1. Jan Heylen (B); 2. Richard Goransson (S); 3. Jaap van Lagen (NL).

Eindstand Benelux kampioenschap Van Uitert Formule Ford:
1. Jaap van Lagen 143; 2. Xavier Maassen 101; 3. Tristan te Pas 95.

Eindstand Nederlands kampioenschap Van Uitert Formule Ford:
1. Jaap van Lagen 81; 3.Tristan te Pas 65; 5.Xavier Maassen 53.

Eindstand Belgisch kampioenschap:

1.Xavier Maassen.


Voor de redactie: Meer informatie wordt u graag verstrekt door Gert Valkenburg, telefoon (06) 53 17 17 78