Ingezonden persbericht


Persbericht 25 oktober 2002

KLIMAATBELEID ONGELOOFWAARDIG
Reactie Wereld Natuur Fonds op de brief van staatssecretaris Van Geel, Milieu

De wijze waarop de Nederlandse regering de vermindering van de CO-2 uitstoot wil realiseren draagt niet bij tot daadwerkelijk extra terugdringing van CO-2. Nederland kiest voor schijnwinst en maakt zich daarmee internationaal niet geloofwaardig, zo verklaart het Wereld Natuur Fonds. Het is mooi dat staatssecretaris Van Geel van Milieu zich sterk wil maken voor vervolgstappen in het klimaatbeleid na 2012. Die inzet mag echter niet afleiden van de noodzaak om nu al in eigen land te werken aan het realiseren van minder CO-2 uitstoot. Het Wereld Natuur Fonds constateert dat het met het klimaatbeleid van Nederland nog niet heel erg hard opschiet.

Zorgwekkend

De zorg van het Wereld Natuur Fonds komt voort uit de constatering dat energiebesparing niet meer prominent op de agenda van publiek en politiek voorkomt en dat de afspraak om in 2010 9% van de benodigde elektriciteit echt duurzaam op te wekken niet gehaald zal worden omdat de financiele middelen hiervoor onvoldoende zijn. Het RIVM heeft berekend dat de CO-2 uitstoot in 2010 niet zal zijn gedaald, maar zo'n 20% hoger zal zijn dan in 1990. De staatssecretaris zegt wel te werken aan een omslag naar een meer duurzame energievoorziening, maar concrete acties en daden zijn op dat front helaas niet zichtbaar.

Schijnwinst

Zeer teleurgesteld is het Wereld Natuur Fonds over de pogingen die de Nederlandse regering doet om de verplichte vermindering van de CO-2 uitstaat te realiseren door middel van de aankoop van emissierechten van projecten, waarover al lang voor het Kyoto-protocal afspraken zijn gemaakt. De waterkrachtcentrales in Oeganda en in Panama zullen er komen, wel of geen Kyoto-protocol. In feite levert de Nederlandse regering voor deze projecten wel een extra financiele inspanning, maar leidt het netto tot geen enkele extra vermindering van CO-2. Het is slechts 'schijnwinst'die wordt geboekt. Landen mogen hun verplichting voor vermindering van CO-2 uitstoot in het kader van het verdrag realiseren door aankoop van emissierechten in het buitenland. Maar het moet dan wel gaan over projecten, die zonder deze handel in emissierechten met zekerheid niet van de grond zouden komen. Het Wereld Natuur Fonds roept de Nederlandse regering op om de weg van schijnoplossingen te verlaten en in Delhi te kiezen voor maatregelen die daadwerkelijk helpen de CO-2 uitstoot terug te dringen. Alleen dan kunnen afgesproken doelstellingen worden gehaald en kan Nederland een trendbreuk realiseren als het gaat om de CO-uitstoot.

(einde bericht)

---


1) Ter illustratie:


1990 2010
CO2 160 193 (+20%)
overige gassen 51 25 (-50%) Koop emissierechten buitenland - 20
TOTAAL 211 198 (-6%)


2) Maatregelen die het Wereld Natuur Fonds bij de regering aanbeveelt:
1. Verhoging en verbreding van de regulerende energiebelasting conform de voorstellen van de Werkgroep vergroening van het fiscale stelsel II;
2. Verhoging van het budget voor duurzame energie met ca 50 miljoen per jaar, zodat de afgesproken doelstelling van 9% duurzame elektriciteit in 2010 wordt gehaald. Dit geld kan eventueel worden gevonden in het huidige budget voor de koop van emissierechten in het buitenland.
3. Een plan van aanpak voor het thema materiaalefficiëntieverbetering en invoering van een duurzame energie verplichting in de MJA's en de benchmarkovereenkomsten;
4. Een substantiële inhoudelijke en financiële Nederlandse bijdrage aan een Europese campagne voor de invoering van een systeem van voortschrijdende normstelling voor nieuwe producten en processen (auto's, elektrische apparaten, elektriciteitsopwekking, industriële processen;
5. Invoering van een systeem van verhandelbare emissierechten per 1.1.2005;

3) Het Wereld Natuur Fonds is tijdens de klimaatconferentie met een internationaal team aanwezig. Sible Schöne, manager klimaat Wereld Natuur Fonds, maakt daar deel vanuit van 26 oktober t/m 1 november a.s. Hij is voor interviews en informatie bereikbaar via 06-55328722.