Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis eist snel maatregelen tegen vriendjespolitiek

De Vereniging Eigen Huis is verbijsterd over de reactie van Bouwbedrijf Heijmans, een van de grootste bouwers van Nederland, op de voorbeelden van vriendjespolitiek bij de toewijzing van woningen in het nieuwbouwproject 'Haverleij' in Den Bosch. Het NCVR televisieprogramma 'Document' toonde maandag 21 oktober fragmenten van het overleg tussen de bouwer en twee betrokken makelaars, waarbij de nieuwbouwwoningen in project 'Haverleij' in Den Bosch werden toegewezen. Persoonlijke en zakelijke relaties van de projectontwikkelaar, bouwer en makelaars werden daarbij in hoge mate bevoordeeld op andere belangstellenden. In een reactie geeft Heijmans aan dat deze handelwijze nog steeds een normale praktijk is. "Het reserveren voor personeel en zakenrelaties doen wij bij de meeste, interessante bouwprojecten", aldus een woordvoerder in het Brabants Dagblad van 23 oktober. De Vereniging Eigen Huis dringt er zowel bij de De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) als bij het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) op aan om op korte termijn maatregelen te nemen tegen deze onverkwikkelijke praktijken.

De Vereniging Eigen Huis heeft in september 2001 het inventarisatierapport 'Vriendjespolitiek' gepubliceerd met als titel 'Wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het best'. De conclusie van dit rapport is dat vriendjespolitiek bij de toewijzing van nieuwbouwwoningen op grote schaal voorkomt in heel Nederland, waardoor veel potentiële kopers benadeeld worden, dan wel zich benadeeld voelen. Het rapport bevat tevens aanbevelingen om tot een eerlijke regeling te komen bij de verdeling van schaarse nieuwbouwwoningen. Eigen Huis heeft in dat kader bij NVM en VNG erop aangedrongen te komen tot een convenant waarin heldere en eerlijke spelregels worden vastgelegd bij de toedeling van nieuwbouwwoningen. Vereniging Eigen Huis is teleurgesteld dat haar initiatief nog niet tot concreet resultaat heeft geleid. De NVM heeft aangegeven in principe bereid te zijn tot medewerking aan de totstandkoming van een convenant. De VNG heeft tijdens het hierover gevoerde overleg zich in eerste instantie terughoudend opgesteld. De Vereniging wenst nu op korte termijn zaken te doen.

Naar aanleiding van de ontwikkelingen die tijdens de parlementaire Enquêtecommissie Bouwnijverheid naar boven zijn gekomen heeft voorzitter Brinkman van het AVBB aangekondigd te werken aan een gedragscode voor maatschappelijk ondernemen van bouwbedrijven. De Vereniging heeft middels een brief aan het AVBB erop aangedrongen in deze gedragscode ook maatregelen op te nemen die de potentiële koper van een nieuwbouwwoning een eerlijke kans en inzicht in het toewijzingsproces geeft. De Vereniging Eigen Huis zal ook demissionair minister Remkes van Binnenlandse Zaken vragen zijn invloed aan te wenden om de totstandkoming van maatregelen te bevorderen.

Amersfoort, 25 oktober 2002