Vlaamse overheid

De Vlaamse regering heeft het politiek akkoord over de Vlaamse Zorgverzekering, dat was bereikt in het kader van de begrotingsbesprekingen 2003, nu officieel bekrachtigd.

Dit betekent dat de toekomst van de Zorgverzekering veilig is gesteld. Er komt een uitbreiding van het aantal personen die in aanmerking komen voor de Zorgverzekering en er is een akkoord over het budgettair plaatje.

Wie chronisch ziek is of veel zorg nodig heeft, kan via de Vlaamse Zorgverzekering niet-medische kosten (gedeeltelijk) terugbetaald krijgen. Zoals bijvoorbeeld poetshulp.

De Zorgverzekering is een solidair systeem en is gebaseerd op het principe 'sparen voor later'. Iedere Vlaming boven de 25 jaar draagt zijn steentje bij via een jaarlijkse persoonlijke bijdrage (via een zorgkas). De overheid legt ook ieder jaar 100 miljoen euro aan de kant.

De Vlaamse Zorgverzekering werd effectief opgestart op 1 oktober 2001 en is sindsdien een groot succes. Er zijn meer aansluitingen dan verwacht, maar ook het aantal aangevraagde premies viel hoger uit dan was berekend.

Om de Vlaamse Zorgverzekering op termijn alle levenskansen te geven die ze verdient, was een bijsturing nodig. Het is logisch dat een totaal nieuw systeem voortdurende evaluatie en bijsturing nodig heeft. Bovendien moesten er nog afspraken gemaakt worden over de verdere uitbouw en financiering voor de jaren 2003 en 2004. Iedereen is het erover eens dat het maatschappelijk draagvlak van de Zorgverzekering moet worden uitgebreid.

De Vlaamse regering heeft daarom de volgende beslissingen genomen:

Uit de algemene middelen van 2002 wordt 25 miljoen euro extra overgeheveld naar het reservefonds van de Zorgverzekering. Ook in 2003 (27,3 miljoen euro) en 2004 (12 miljoen euro) wordt er geld vrijgemaakt uit de algemene middelen om te reserveren voor later. De Vlaamse regering spaart dus extra voor later.

Ook aan de burger wordt gevraagd om wat extra te sparen voor later. De jaarlijkse individuele bijdrage wordt vanaf 1 januari 2003 verhoogd van 10 euro naar 25 euro. Behalve voor leefloners en zogeheten WIGW's, waarvoor de bijdrage op 10 euro blijft. Ongeveer 500.000 Vlamingen blijven dus slechts tien euro betalen. Dit betekent dat de Vlaamse overheid rekening houdt met de inkomens, zoals eerder aangekondigd.

Het premiestelsel wordt vereenvoudigd en er komt minder papierwerk bij kijken. Bovendien wordt, onder meer op vraag van Europa, de keuzevrijheid verhoogd. De drie bestaande systemen in de thuiszorg waaruit men een keuze moest maken - professionele thuiszorg, mantelzorg en cumul van beide voorgaande - worden vervangen door één forfaitair bedrag van 90 euro per maand of 1080 euro per jaar dat vrij besteed kan worden aan mantelzorg en/of professionele zorg. Dus moeten er geen facturen meer worden ingediend. Deze regeling gaat in vanaf 1 januari 2003.

De Zorgverzekering wordt gradueel uitgebreid naar alle bewoners van een residentiële voorziening (rusthuis/psychiatrische instelling). Dit betekent dat er voor de totale Zorgverzekering nu (eind september 2002) 64.902 personen in het systeem zitten; in 2003 zal dit 108.308 worden en in 2004 zullen er dat 132.974 zijn. Een verdubbeling op 2 jaar dus.

De discriminatie die onstond tussen de verschillende soorten 'bedden' - type C en B wel in aanmerking, A en O niet - wordt hiermee opgeheven. Vanaf 1 oktober 2002 zijn de bewoners met een C-attest er bij gekomen (30.000), vanaf 1 april 2003 komen de bewoners met een B-attest erbij (13.000) en vanaf 1 april 2004 de personen met een A (13.000) en O attest (9.500). De premie wordt vanaf 1 oktober 2002 voor alle bewoners van een residentiële voorziening vastgelegd op 125 euro per maand of 1500 euro per jaar.

De Vlaamse regering is van oordeel dat met deze reeks beslissingen de toekomst van de Vlaamse Zorgverzekering verzekerd is. Het is en blijft een ideaal instrument om op Vlaams niveau een sociaal stelsel op te bouwen. Sparen voor later is in het licht van de vergrijzing een moedige politieke beslissing. Wie binnen enkele jaren plots veel zorg nodig heeft, zal zich gelukkig prijzen dat de Vlaamse regering de Zorgverzekering heeft veilig gesteld.

Brussel

De Vlaamse regering heeft ook beslist om zogeheten bicommunautaire (tweetalige) voorzieningen in Brussel toe te laten tot het systeem van de Zorgverzekering. Dit zal toelaten dat de Zorgverzekering ook in Brussel een succes kan worden. De zorgbehoevende Vlaamse Brusselaar moet wel in het Nederlands behandeld worden.

De Vlaamse regering heeft de Raad van State om spoedadvies gevraagd - binnen de drie dagen - nadat ze reeds voor de zomer een gewoon advies had aangevraagd.

Het is algemeen geweten dat er weinig Vlaamse voorzieningen zijn in Brussel, waardoor de uitvoering van de Zorgverzekering in de hoofdstad bemoeilijkt werd.

Daarom is er nu een nieuw besluit van de Vlaamse regering dat toelaat dat de bicommunautaire voorzieningen, die erkend zijn door de Gemeenschappelijke
Gemeenschapscommissie (GGC), overeenkomsten kunnen afsluiten met het Vlaams zorgfonds. Net zoals andere Vlaamse erkende voorzieningen.

De budgettaire kost van de gelijkstelling wordt voor het jaar 2003 geraamd op 2,2 miljoen euro.

info : Sylvie Fabré, woordvoerster van
minister Vogels - tel. (02) 553 24 11
e-mail: persdienst.vogels@vlaanderen.be


---