Gemeente Wijk bij Duurstede

Nieuws

Particuliere kledinginzamelingsactie (Geplaatst in week 43-2002)

Vorige week is huis-aan-huis een plastic zak verspreid waarop vermeld stond, dat deze was bestemd voor de inzameling van gebruikte kleding en schoeisel. Het bedrijf dat deze zak heeft verspreid en daarmee gebruikte kleding en schoeisel inzamelt, Dilber Import - Export uit Oosterhout, biedt vijfentwintig cent per volle zak. Verdere voorwaarden zijn op de zak vermeld.
De gemeente wil uitdrukkelijk melden dat het hier een particulier initiatief betrof, waartegen zeer moeilijk is op te treden daar er sprake is van de koop van gebruikte textiel in plaats van inzameling. Dit initiatief werd niet ondersteund door de gemeente, noch heeft zij hiertoe opdracht gegeven of een inzamelvergunning verstrekt. Bovendien heeft slechts een week eerder een wel door de gemeente ondersteunde inzameling van gebruikte kleding plaatsgevonden, waarvan zoals gebruikelijk vooraf melding is gemaakt in de Wijkse Courant. Toen betrof het de Stichting Hulpfonds Oost Europa / Azië. De vorige week gehouden inzamelingsactie door het bedrijf Dilber past dan ook op geen enkele wijze in het gemeentelijk beleid, waarin slechts plaats is voor charitatieve instellingen.
Op het moment waarop dit stuk is geschreven - een dag voordat het bedrijf de zakken komt ophalen -, beraadt de gemeente zich nog over maatregelen ten aanzien van de langs de weg te zetten zakken en de inzameling ervan. In ieder geval zal politiesurveillance worden verzocht.