Gemeente Leiden

Zonnig warm water, ook in de winter

Nu nog subsidie zonneboilers

MILIEU EN BEHEER - De Rijksoverheid, de gemeente Leiden en energiebedrijf Nuon subsidiëren de aanschaf van zonneboilers. De bijdrage kan oplopen tot een bedrag van 1200 euro. Wie de aanschaf van een zonneboiler overweegt moet er snel bij zijn, want het is de vraag of de Rijkssubsidie blijft bestaan. Het -inmiddels demissionaire- kabinet wil immers subsidies op groene stroom afschaffen.

Een zonneboiler verwarmt koud leidingwater, net als een geiser, een elektrische boiler of een combiketel dat oen. Een zonneboiler doet dat echter niet met gas of elektriciteit, maar met energie van de zon. Een zonneboiler werkt volledig automatisch en altijd een lekkere straal warm water geeft. Een zonneboiler betekent meer comfort en een lagere energierekening. Dat is goed voor u, en goed voor het milieu. Zowel de gemeente, NUON als het rijk geven subsidie op zonneboilers, bij huizen die voor 1998 zijn gebouwd.

Besparing

Een zonneboiler bespaart energie. Dat betekent zuiniger omspringen met brandstoffen en minder uitstoot van schadelijke gassen zoals het broeikasgas CO2. Voor een gezin dat gas gebruikt om water te verwarmen, scheelt dat de helft (ca. 150 m3 aardgas) - zelfs als ook al een HR-combi-ketel is geïnstalleerd. Die besparing is natuurlijk ook terug te vinden op de energierekening, namelijk jaarlijks zo'n 65,- .

Warm water in de winter

Een zonneboiler werkt op het licht van de zon. Als de zon volop schijnt, is het water in een mum van tijd opgewarmd. Als het bewolkt is, duurt het wat langer, maar het water wordt wel warm.

Als er veel warm water gebruikt wordt, koelt het zonneboilerwater af. Het is niet altijd mogelijk om dan te wachten totdat de zon al het water weer heeft opgewarmd. Geen nood, want elke zonneboiler is zo ontworpen dat de cv-ketel (of elke andere warmwatervoorziening) dan het werk van de zon overneemt. Er is dus het hele jaar door warm water voor bad, douche en keuken. Zonneboilers zijn tegenwoordig in vele vormen en maten verkrijgbaar. Zo is er zelfs een zonneboiler te krijgen voor de nok van het dak, de 'eko-nok' genoemd. Het voorraadvat van deze boiler loopt op de nok van uw dak waardoor er geen extra ruimte op zolder hoeft te worden vrijgemaakt.

Meer info

Meer informatie vindt u in het Infoblad over zonne-energie dat af te halen is bij het Stadsbouwhuis of het Stadhuis of u kijkt op de website van de Milieudienst West-Holland: www.mdwh.nl. Ook kunt u bellen met dhr. de Wit of mw. Hoekman van de Milieudienst West-Holland, telefoon 071-5167521 of 071-5167594