Nieuwsbericht

vrijdag 25 oktober 2002, 17.00 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Inbraak woning
Alkmaar, donderdag 24 oktober 2002.
In de middag ontdekten bewoners van een huis aan de Popelmanslaan dat er was ingebroken. Er is een televisie, een dvd-speler en een groot aantal cd's weggenomen. De dader kwam binnen na het forceren van een raam.

Verkeerscontrole
Almaar, donderdag 24 oktober 2002.
Tussen 13.00 en 16.15 uur heeft de politie een verkeerscontrole gehouden op de Hoeverweg, de Herenweg (Egmond-Binnen) en de Heilooer Zeeweg (Egmond aan den Hoef). Er werden twee bekeuringen uitgeschreven voor overschrijding van de maximum snelheid, drie voor het niet dragen van een valhelm en zeventien wegens het niet dragen van de autogordel.

Aanhouding na belediging
Castricum, donderdag 24 oktober 2002.
Een 17-jarige jongen uit Castricum is in de middag aangehouden omdat hij agenten uitschold. De jongen maakte deel uit van een groep hangjeugd bij een winkel aan de Geesterduin. De agenten noteerden de namen van de jongeren. De 17-jarige weigerde zijn naam op te geven en begon te schelden. Hierop hebben de agenten hem wegens belediging aangehouden en overgebracht naar het bureau. Nadat hij een verklaring had afgelegd werd hij heengezonden met een proces-verbaal.

Tegendraads
Alkmaar, donderdag 24 oktober 2002.
Een 17-jarige jongeman op een scooter reed omstreeks 23.00 uur op de Bergerweg, links langs een middengeleider, tegen het verkeer in. Ter hoogte van de Nicolaas Beetskade kwam hem een 46-jarige automobilist uit Bergen tegemoet die hem niet meer kon ontwijken. Een lichte aanrijding was het gevolg. De jongeman bleek alcohol gedronken te hebben. Aan het bureau blies hij iets meer dan de toegestane hoeveelheid: 265 ug/l. Hij werd aan het begin van de nacht met een proces-verbaal op zak heengezonden. De bromfiets zal technisch worden onderzocht.

Rijbewijs ingenomen
Heiloo, vrijdag 25 oktober 2002.
Vannacht werd van een 39-jarige automobilist uit Heiloo het rijbewijs ingenomen. De man reed over de Ypesteinerlaan toen hij door de politie gecontroleerd werd. Aan het bureau blies hij 590 ug/l terwijl maximaal 220 ug/l is toegestaan.

Auto weg bij woninginbraak
Limmen, vrijdag 25 oktober 2002.
Vannacht, omstreeks 03.45 uur, werden bewoners van een huis aan de Dusseldorperweg wakker van het starten van hun auto. Toen ze hun bed uitgingen was een inbreker juist vertrokken met hun donderblauwe personenauto, merk Mercedes, type ML 320 en voorzien van het kenteken 54-JX-LF. De dader had in de woning ingebroken en was binnen gekomen na het boren van een gat in een kozijn, onder de grendel. De autosleutels waren uit de woning weggenomen evenals een tas en een portemonnee met inhoud.

NOORDKOP

Verlichtingscontroles
Texel, vrijdag 25 oktober 2002.
Nu de dagen weer korter worden en het vaak regent is het extra van belang dat voertuigbestuurders zorgen voor goede verlichting. Dit geldt voor automobilisten maar ook voor (brom)fietsers. De politie heeft goed contact met de gemeente Texel, de scholen en 3VO. Mede op hun verzoek worden er de komende weken, op de openbare weg, enkele verlichtingscontroles gehouden die zich vooral zullen richten op de schoolgaande jeugd. De politie roept kinderen en hun verzorgers op om de (fiets)verlichting nog eens na te kijken en in orde te maken. Bij de controles zal de politie verbaliserend optreden.

Diefstal boot met trailer
Westerland, donderdag 24 oktober 2002.
In de middag ontdekte de eigenaar van een speedboot met trailer dat deze combinatie in de afgelopen 24 uur is weggenomen vanaf een weiland aan de Westerdamsterweg. Het gaat om een boot van het merk Reinell, kleur geel-blauw en voorzien van een binnenboordmotor. De boot heeft het kenmerk YE-33-31 en stond op een bruine trailer van het merk Stussy. De combinatie heeft een dagwaarde van bijna 8000,-. De trailer was voorzien van een koppelingsslot. Kennelijk hebben de daders dit verbroken.

Verkeerscontroles
"t Zand, donderdag 24 oktober 2002.
Door de politie is er tussen 09.00 en 12.00 uur op de Rijksweg N9, ter hoogte van De Stolpen, een controle gehouden. Er werden in totaal acht bekeuringen uitgeschreven onder andere wegens gevaarlijke lading, het ontbreken van een losbreekreminrichting bij een aanhangwagen, een te hoge constructiesnelheid bij een bromfiets en het voeren van onjuiste verlichting. Later op de avond werden in Schagen op de Menisweg acht fietsers bekeurd wegens het rijden zonder licht. Vanmorgen, vrijdag 25 oktober, werden er op de Menisweg nog eens twaalf fietsers zonder licht bekeurd. De komende weken zal de politie, in het kader van de verkeersveiligheid, vaker verlichtingscontroles houden.

Auto uitgebrand
Den Helder, vrijdag 25 oktober 2002.
Omstreeks 23.30 uur werd een brand ontdekt in een personenauto geparkeerd op de Doorzwin 42. De brandweer kwam ter plaatse maar kon niet voorkomen dat de auto aan de achterkant volledig uitbrandde. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

Drankrijder
Den Helder, vrijdag 25 oktober 2002.
Omstreeks 04.00 uur betrapte de politie op de Boerhaavestraat een 26-jarige automobilist die teveel had gedronken. Aan het bureau blies hij 465 ug/l (220 toegestaan). Hij krijgt een proces-verbaal.

Bromfietser in sloot na aanrijding
Den Helder, vrijdag 25 oktober 2002.
Omstreeks 09.00 uur ontstond er op het Liniepad, ter hoogte van de Sportlaan, een aanrijding tussen een 17-jarige bromfietser uit Den Helder en een 54-jarige fietsster uit Den Helder. De bromfietser reed over het Liniepad, komende uit de richting van de Brakkeveldweg en gaande in de richting van de Middenweg. Hij verleende ter hoogte van de Sportlaan geen vrije doorgang aan de voor hem van rechts komende vrouw op de fiets die het pad over wilde steken in de richting van het zwembad.
Een botsing was het gevolg. De bromfietser reed daarna het water van de Linie in. De beide bestuurders werden, zonder zwaar letsel, per ambulance voor onderzoek naar het ziekenhuis overgebracht.

WESTFRIESLAND

Gordelcontrole
Medemblik, donderdag 24 oktober 2002.
Tussen 16.00 en 17.00 uur werd op de Almerweg een autogordelcontrole gehouden. In een uur werden 20 automobilisten aan de kant van de weg gezet en bekeurd.

Beenbreuk na aanrijding
Scharwoude, donderdag 24 oktober 2002.
Omstreeks 18.15 uur stak een 21-jarige voetganger uit Oudendijk de Provinicale weg N247 over om de bus te halen. Een 53-jarige automobilist uit Hoorn reed met een bestelbusje over de N247, komende uit de richting van Volendam en gaande in de richting van Hoorn. Hij kon een aanrijding met de plotseling overstekende man niet meer voorkomen. De voetganger werd met een beenbreuk vervoerd naar het ziekenhuis waar hij werd opgenomen.

Drankcontrole
Hoorn, donderdag 24 oktober 2002.
Tussen 20.00 uur en 21.30 werden automobilisten op het ABC en de Oostergouw door de politie gecontroleerd op het rijden met drank op. In totaal deden 143 bestuurders mee aan een blaastest. Eén bestuurster had te diep in het glaasje gekeken. Dat ging om een 55-jarige automobiliste uit Hoorn. De vrouw blies aan het bureau 465 ug/l terwijl 220 is toegestaan. Ze krijgt een proces-verbaal.

Auto gestolen
Enkhuizen, vrijdag 25 oktober 2002.
In de afgelopen nacht is er vanaf de Sebastiaan Centenweg een witte Volkswagen bestelauto gestolen voorzien van het kenteken VV-08-NT. De auto was tevens voorzien van een navigatiesysteem.

Getuige gezocht
Bovenkarspel, donderdag 24 oktober 2002.
Omstreeks 14.15 uur vond er een aanrijding plaats op de Middend, voor het NS-station, ter hoogte van de fietsenstalling. Een wat oudere man wilde met zijn witte personenauto keren maar kon de bocht rond de middenberm niet in één keer maken. Hij reed achteruit om te steken en raakte daarbij met de hoekbumper, aldus een getuige die zijn kenteken noteerde, een geparkeerde Volkswagenbus. In het portier van die bus ontstond een deuk. Hierna reed de bestuurder van de witte auto door zonder zijn identiteit kenbaar te maken. Toen de politie later bij hem aanklopte ontkende hij de aanrijding te hebben veroorzaakt. Hij had de VW-bus niet geraakt, zo is zijn overtuiging. Er was geen zichtbare schade aan zijn voertuig. Nu heeft ten tijde van de aanrijding, een mevrouw in een witte auto staan wachten op de manoeuvre. Zij heeft meewarig haar hoofd geschud, aldus de getuige, maar haar identiteit is niet bij de politie bekend geworden. Zij wordt verzocht contact op te nemen met de politieservicelijn: 0900-8844.

Bestrijdingsmiddelenproject
Hoorn, vrijdag 25 oktober 2002.
In het kader van een al eerder aangekondigd
bestrijdingsmiddelenproject heeft de politie, in samenwerking met de gemeenten en de Algemene Inspectiedienst (AID) in de regio West-Friesland de afgelopen dagen diverse controles uitgevoerd. Donderdag zijn er in totaal 6 bedrijven bezocht. Een ondernemer uit Westerblokker werd bekeurd voor het opslaan van bestrijdingsmiddelen buiten de bewaarplaats. Drie middelen werden aangetroffen in een doos op een zolder in de bedrijfsruimte. Kennelijk wilde deze ondernemer niet dat deze middelen gevonden zouden worden. Van twee middelen was de toelating vervallen. De verdachte heeft een bekeuring gekregen van 460 euro.
Vrijdag zijn in totaal 11 bedrijven bezocht. Een ondernemer uit Venhuizen werd bekeurd omdat hij niet in het bezit was van een licentie om bestrijdingsmiddelen in voorraad te mogen hebben. Hij kan een bekeuring tegemoet zien van 220 euro.
Gedurende de controleweek van 21 t/m 25 oktober, zijn in totaal 56 bedrijven in de gemeenten Drechterland, Venhuizen, Hoorn en Stede Broec bezocht. Alle ondernemers zijn voor de controles aangeschreven en hebben de gelegenheid gehad om oude en niet toegelaten middelen in te leveren (tijdens de inleveraktie is in totaal 3200 kg ingeleverd). Bij de controles werd toch nog in totaal 8 maal proces-verbaal opgemaakt onder meer voor het niet hebben van een licentie, voor het aanwezig hebben van vervallen middelen en voor het opslaan van middelen buiten de bewaarplaats. De milieucontroleurs spreken van een goed resultaat. De meeste ondernemers hebben hun zaak nu goed op orde.