Rijksvoorlichtingsdienst

VN-logo 25 okt 2002

Extra manschappen nodig voor afghanistan

Minister Korthals (Defensie) denkt vierhonderd extra soldaten nodig te hebben als Nederland en Duitsland begin volgend jaar het commando over de internationale veiligheidsmacht ISAF in Afghanistan zouden overnemen.

Minister Korthals heeft op 24 oktober, na afloop van zijn bezoek aan de militairen in Kirgizië en Afghanistan, op het vliegveld van Keulen gesproken met zijn Duitse collega Struck. Beide ministers willen met voortvarendheid het besluitvormingsproces afronden dat leidt tot het overnemen van het bevel over de missie. Momenteel voert Turkije het commando over de ISAF in Kabul.

De kosten worden voor Nederland becijferd op 45 miljoen tot 50 miljoen voor een periode van zes maanden. Langer willen de beide landen het commando niet voeren. De financiële dekking is een van de discussiepunten die minister Korthals in het kabinet aan de orde zal stellen. Doorgaans wordt dit soort operaties bekostigd uit het HGIS-fonds, dat voor dit doel zou moeten worden opgehoogd.

Momenteel neemt Nederland al met 237 militairen deel aan de International Security Assistance Force (ISAF) in Afghanistan. De missie heeft als belangrijkste doel het handhaven van de veiligheid, met name in de hoofdstad Kaboel en omgeving. Daarnaast adviseert en assisteert de ISAF bij de wederopbouw van Afghanistan.

De ministerraad moet zich nog uitspreken over het Nederlands-Duitse commando van de ISAF-missie. Vervolgens moet ook de Kamer nog instemmen met het besluit.

Bron:
Nieuwsbericht ministerie van Defensie

Zie ook:
In principe positief over gezamenlijke ISAF-leiding (11 oktober 2002)

Dossier:
ISAF Afghanistan