Nederlands Huisartsen Genootschap


EMD-congres 2002 . Een terugblik.

Op 11 oktober vond het 12de EMD symposium plaats op de vertrouwde locatie, De Reehorst in Ede. Dit jaar was het thema: het elektronisch multidisciplinair dossier.

In zijn keynote address ging Marc Berg in op de onderliggende machtsvragen die in zijn optiek een belangrijke factor zijn in het tot stand brengen van een multidisciplinair dossier. Voorbeelden zijn schotten in de financiering die er toe leiden dat partijen scherp in de gaten houden wat de financiële gevolgen van samenwerkingsverbanden zijn voor de eigen organisatie of conflicten op het professionele vlak: wie is primair verantwoordelijk voor de medicatiebewaking, voorschrijver of apotheker. Vaak wordt deze problematiek niet benoemd en geeft men het ontbreken van voldoende infrastructuur of uitgewerkte en vastgestelde standaarden de schuld voor de trage voortgang. Ondanks deze problematiek, was het belangrijkste advies om niet te wachten op uitgewerkte standaarden of technische hoogstandjes, maar te werken met de mogelijkheden die er nu al zijn en her en der in het land hun waarde hebben bewezen.

Eén van de belangrijkste bestaansredenen voor het EMD congres is dat het een jaarlijks ontmoetingspunt is van en voor velen die werken op het raakvlak van ICT en zorg. Ieder etaleert zijn laatste versies van producten, er wordt veel uitgewisseld en bijgepraat. In die zin was het EMD congres weer erg succesvol en geanimeerd.

Natuurlijk was ook het NHG present met een stand. Wij mochten ons verheugen in veel belangstelling. Hieronder volgt een overzicht van enkele van onze demonstraties:

Richtlijn gegevensuitwisseling huisarts - specialist (HASP) Te zien was een demo waarin de communicatie tussen huisarts en specialist en omgekeerd wordt getoond. De uitwisseling gebeurt met behulp van een aantal vaste sjablonen, waarbij gegevens afkomstig kunnen zijn vanuit het medisch dossier van de verzender.

Project Digitale Monitoring Chronische Aandoeningen (Prodigmo) Ook hier een demonstratie model waarin de diverse registratiesjablonen worden getoond die van toepassing zijn bij de monitoring van diabetes en astma. De sjablonen tonen tevens welke waarden afwijken en welke waarden verouderd zijn.

De Geïnformeerde Huisarts (DGH)
De Geïnformeerde Huisarts is een op de huisarts toegesneden literatuur database. Het product is geheel vernieuwd (grafische interface, geschikt voor Windows) en uitgebreid bijvoorbeeld met links naar websites voor full text artikelen (waar mogelijk en beschikbaar). De redactie is sinds eind 2001 met nieuw elan begonnen om de inhoud van DGH uit te breiden.

WCIA tabellen
Dit jaar zij de WCIA tabellen uitgebreid onder de loep genomen. De inhoud van de tabellen is geactualiseerd, enige wensen verwerkt en het formaat is uitgebreid, zodat duidelijk is te zien wat er wanneer in een tabel is veranderd (versiebeheer). De tabellen die het meest zijn veranderd zijn de landentabel, de verrichtingentabel en de tabel aangifteplichtige ziekten. Binnenkort zullen de nieuwe tabellen beschikbaar zijn op de NHG web site en zal het NHG leveranciers en andere betrokkenen hierover informeren.

De EVS stand zetten we samen met de LHV op. Beschikbaar was de laatste versie (oktober 2002) van de EVS stand-alone. Verder was er een presentatie samen met Z-Index over het voorschrijfbestand. Een nieuwe laag in de G-Standaard waarmee het voorschrijven op stofnaam beter wordt ondersteund. Dit is prettig voor de voorschrijver en verbetert de elektronische communicatie tussen huisarts en apotheker.