Vlaamse overheid

Op voorstel van minister vice-president Steve STEVAERT :

De Vlaamse regering stemt in met de voorgestelde wijziging van het KB van 14 februari 2001 betreffende het opleggen van een vergoeding voor de oprichting van een fonds dat de kosten moet dragen van een onderzoek in geval van een vliegongeval of -incident. De aanpassing van het KB betreft een verbetering van de wijze van inning.


* * *

De Vlaamse regering benoemt Ronald Kreps en Réjane Gyssens tot havenkapitein voor de haven van Oostende. Zij volgt hiermee het voorstel van de raad van bestuur van het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende.

Op voorstel van Vlaams minister Mieke VOGELS :

De Vlaamse regering keurt principieel het voorontwerp van decreet goed betreffende de kwaliteit van de gezondheids- en welzijnsvoorzieningen. Dit ontwerp harmoniseert de twee bestaande kwaliteitsdecreten. Het kadert binnen de vereenvoudiging van de regelgeving (deregulering) en een sectoroverschrijdend kwaliteitsbeleid. De krachtlijnen van dit ontwerp zijn: invoering van een
kwaliteitsmanagementsysteem en systematische zelfevaluatie; de uitdrukkelijke inbreng van gebruiker, mantelzorger en vrijwilliger; zorg voor de zorgende; meer zichtbaar maken van het effect van de kwaliteitszorg op de kwaliteit van de verleende zorg. Het voorontwerp van decreet wordt nog voor advies aan de SERV en de Raad van State voorgelegd.


* * *

De Vlaamse regering past het besluit van 24 juli 1997 aan inzake de regeling van de erkenning en de subsidiëring van de centra voor integrale gezinszorg. De wijziging behelst een verhoging van de subsidiebedragen van de centra ten belope van 1,297 %. Dit komt neer op een totale stijging van de subsidiekost in 2002 met 47.856 euro. De verhoging stelt de centra voor integrale gezinszorg in staat de toenemende loonkosten ten gevolge van de stijgende anciënniteit op te vangen en het bestaande personeelsbestand, met dezelfde kwalificatieniveaus en ervaring, te blijven behouden.


* * *

De Vlaamse regering keurt principieel het voorontwerp van decreet betreffende het preventieve gezondheidsbeleid goed. Het voorontwerp onderging een aantal aanpassingen, aansluitend op de opmerkingen van de Commissie voor de Bescherming van de Persoonlijke Levenssfeer en van de SERV. Het wordt nu ook voor advies aan de Raad van State voorgelegd. Dit nieuwe kaderdecreet bundelt de reeds bestaande regelgeving van de Vlaamse regering inzake preventief gezondheidsbeleid, met het oog op een langer en beter leven voor alle Vlamingen. Daartoe kunnen initiatieven genomen worden om de gezondheid te bevorderen, te beschermen of te behouden. Met de introductie van een facettenbeleid worden ook beleidsdomeinen buiten de gezondheidszorg (milieu, verkeersveiligheid, huisvesting, .) bij het gezondheidsbeleid betrokken.

Op voorstel van Vlaams minister Marleen VANDERPOORTEN :

Het onderwijsdecreet XII-Ensor voorziet in de mogelijkheid dat de Vlaamse regering tijdelijke projecten kan financieren of subsidiëren om experimenten op te zetten, zonder daarbij de inrichting van het onderwijs te wijzigen. Tijdens de schooljaren 1999-2002 werd aan de centra voor deeltijds beroepssecundair onderwijs een aanvullende lerarenomkadering gegeven met het oog op zogenaamde 'trajectbegeleiding' van leerlingen. Dit project is gericht op de doorstroming naar het reguliere arbeidscircuit na studievoltooiing. In het kader van de Europese werkgelegenheidssnoeren beslist de Vlaamse regering nu principieel voor een andere aanpak, zij het met behoud van de doelgroep. Het nieuwe project voorziet bijkomende uren-leraar om via een geïndividualiseerde benadering de leerlingen van het deeltijds beroepssecundair onderwijs naar een duurzame inschakeling in de arbeidsmarkt te loodsen door het bijbrengen van een startkwalificatie en het integreren van leren en werken. Het nieuwe tijdelijke project wordt hoofdzakelijk gefinancierd door VESOC-middelen. Over dit besluit wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisaties en de inrichtende machten.


* * *

De Vlaamse regering keurt na het advies van de Raad van State definitief het besluit goed betreffende het prestatiestelsel, het jaarlijks vakantieverlof, sommige administratieve standen en de bezoldigingsregeling van het ondersteunend personeel tewerkgesteld in het gewoon voltijds secundair onderwijs. Ook de bepalingen inzake prestatieregelingen, vermeld in de omzendbrief van 24 juli 2001, worden in het besluit ingevoegd. Dit houdt onder meer in dat voor het ambt van opvoeder en van administratief medewerker volledige prestaties 36 uur omvatten.


* * *

De Vlaamse regering keurt, na advies van de Vlaamse Onderwijsraad (VLOR), principieel het besluit en het voorontwerp van decreet goed betreffende de bepaling van de ontwikkelingsdoelen voor het buitengewoon basisonderwijs type 7 vanaf het schooljaar 2003-2004. Type 7 richt zich op kinderen met een auditieve handicap. Globaal wordt zoveel mogelijk gestreefd naar analogie met het gewone basisonderwijs. Daarom worden de eindtermen voor de leergebieden 'lichamelijke opvoeding', 'muzische vorming', 'wereldoriëntatie', 'wiskunde' en 'leren leren' van het gewoon onderwijs als ontwikkelingsdoelen overgenomen. Die leergebieden krijgen echter een eigen invulling, rekening houdend met de specifieke onderwijsbehoeften van de leerlingen uit het type 7- onderwijs. 'Muzische vorming' en 'wereldoriëntatie' zijn aanvullende ontwikkelingsdoelen, 'communicatie en taal' en 'sociaal emotionele ontwikkeling' zijn specifieke ontwikkelingsdoelen voor type 7.
Het ontwerpbesluit en het voorontwerp van bekrachtigings- decreet worden voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Op voorstel van Vlaams minister Vera DUA :

De Vlaamse regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed dat de pensioenregeling voor de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) wijzigt. Met name wordt de restructuratiebonificatie, die aan de personeelsleden van de VMW wordt toegekend en die dus integraal deel uitmaakt van het salaris, mee in aanmerking genomen voor de vaststelling van de referentiewedde. De referentiewedde dient als grondslag voor de berekening van het pensioen. Over dit voorontwerp van decreet wordt nog onderhandeld met de representatieve vakorganisatie. Het wordt ook voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN :

In uitvoering van een recent arrest van de Raad van State beslist de Vlaamse regering, op straffe van een dwangsom, om de bestemming 'agrarisch gebied' op het gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse voor twee kadastrale percelen op te heffen. De percelen zijn gelegen in de
Geraardbergsestraat in Galmaarden. De Raad van State baseerde zich voor zijn uitspraak op het feit dat de toenmalige regering in 1977, bij de vaststelling van het gewestplan, een afwijking van het advies van de regionale adviescommissie niet afdoende had gemotiveerd.


* * *

De Vlaamse regering heft het besluit van 9 september 1997 op dat de nv Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) kwalificeerde als gespecialiseerde dochteronderneming van de nv Vlaamse Participatiemaatschappij (VPM). Hiermee wordt de vennootschapsrechtelijke verzelfstandiging van de PMV bewerkstelligd, overeenkomstig het decreet van 13 juli 1994 (gewijzigd op 6 juli 2001) betreffende de herstructurering van de Vlaamse
investeringsmaatschappijen.


* * *

De Vlaamse regering keurt na technisch nazicht het ontwerpdecreet voor de uitgavenbegroting 2003 goed, evenals de toelichting bij de begroting 2003. Verder worden ook de ontwerpdecreten goedgekeurd met respectievelijk de tweede aanpassing van de middelenbegroting 2002 en de derde aanpassing van de uitgavenbegroting 2002. De ontwerpdecreten worden bij het Vlaams Parlement ingediend. De Vlaams minister bevoegd voor Begroting wordt belast met het opstellen van de meerjarenbegroting 2003-2006 en dit in te dienen bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Paul VAN GREMBERGEN :

De Vlaamse regering neemt akte van de brief van de minister van Binnenlandse Zaken waarin hij aankondigt op korte termijn een wetgevend initiatief te nemen om onder meer het probleem van de afbakening van bevoegdheden in verband met de ééngemeentezones op te lossen. Hiermee komt hij tegemoet aan de bezwaren tegen de artikelen 99 en 100 van de wet van 26 april 2002 houdende essentiële elementen van het statuut van de personeelsleden van de politiediensten. Het Overlegcomité Federale regering - Gewest- en Gemeenschapsregeringen wordt over deze brief ingelicht.


* * *

In 1999 werd bij decreet de vzw Vlaams Audiovisueel Fonds opgericht, ter vervanging van het Fonds Film in Vlaanderen. De Vlaamse regering keurt nu, na advies van de Raad van State, het uitvoeringsbesluit definitief goed dat de overdracht van rechten en plichten van het Fonds naar de nieuwe vzw regelt en het Fonds Film in Vlaanderen opheft.


* * *

De vzw Vlaams Muzikaal Erfgoed (VME) krijgt voor 2002 een subsidie toegekend van 322.108 euro. Deze beslissing van de Vlaamse regering kadert in de inhaalbeweging inzake de conservatie van het roerend cultureel erfgoed. De VME stelt zich tot doel het Vlaams muzikaal erfgoed van de middeleeuwen tot het heden te lokaliseren, waar nodig te beschermen en conserveren, te inventariseren, te bestuderen en te valoriseren voor musici, wetenschappers en het brede publiek. Naast VME bestaan nog andere initiatieven (Alamire Foundation, het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek). Bedoeling is dat de vzw overkoepelend werkt en de nodige coördinatie en coherentie realiseert.


* * *

Onder voorbehoud van technisch nazicht agendeert de Vlaamse regering op het Overlegcomité Federale regering - Gewesten en Gemeenschappen de problematiek van de toepassing en naleving van de arresten en vonnissen van de Raad van State en het Arbitragehof door de verschillende Belgische entiteiten, met het oog op het respecteren van de Belgische rechtstaat, de ontbinding van de Adviesraad voor de Franstaligen uit de Brusselse randgemeenten door de Franse Gemeenschapscommissie in naleving van de beslissing van de Raad van State van 10 december 2001, en de stopzetting van alle pogingen om de rechtspraak van de Raad van State en het Arbitragehof rechtstreeks of onrechtstreeks te omzeilen.


* * *

Ter uitvoering van de Lambermontwetten verleent de Vlaamse regering een positief advies aan een KB tot overdracht van personeelsleden. De overdracht betreft drie personeelsleden van de FOD Justitie, belast met de bevoegdheden inzake kerkfabrieken. Zij zijn bestemd voor de administratie Binnenlandse Aangelegenheden van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

Op voorstel van Vlaams minister Jaak GABRIELS :

De Vlaamse regering beslist - onder voorbehoud van technisch nazicht - om de bestemming van de gelden die vrijkomen uit de afhandeling van het Beaulieu-dossier aan te kaarten op het Overlegcomité Federale regering - Gewest- en Gemeenschapsregeringen.


-----
einde

-----

---